Избраха Иван Гешев за главен прокурор

ВСС праща уведомление до президента Радев, за да подпише указа за назначаването на Гешев

Избраха Иван Гешев за главен прокурор | StandartNews.com

С 20 гласа „за“ и 4 „против“ Пленумът на Висшия съдебен съвет избра Иван Стоименов Гешев за главен прокурор на Република България.

След 10 часа заседание, в което имаше въпроси и отговори, както и изказване на лични мнения за кандидата, прокурорите и съдиите (по 12 от общо 24) гласуваха кандидатурата на Гешев.

Праща се официалното решение и до президента Румен Радев, който ще трябва да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за нов обвинител номер едно на България.

Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година, а мандатът на Иван Гешев ще започне веднага след това.

Заседанието продължи над 10 часа и дори сигнал за бомба не успя да го прекрати.

„Правят се опити Пленумът да бъде прекратен по всякакъв начин. Посочено е, че след 30 мин. ще избухне бомба в сградата, след което е последвало изречение на арабски език”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Въпреки заплахата, членовете на Съвета единодушно решиха заседанието да продължи.

„Уверен съм, че ще се справя с отговорностите и задачите, които биха стоели пред мен, ако бъда избран за главен прокурор”, заяви Гешев по време на изслушването.

"Тази увереност ми дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи и в частност – прокуратурата, както и реалният ми управленски опит, който имам в прокуратурата", каза още Гешев. И поясни, че е мотивиран най-вече от доверието на цялата прокурорска колегия.

"Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение, а и на немалка част от професионалната общност. Част от мотивацията си не съм споделял публично, но сега съм длъжен да я кажа – в България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те са засегнати от прокуратурата по прилагане на закона. През годините този кръг хора се хранеха от това говорене и изграждаха идеологическата си база на компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е, да не ми дават възможност да изложа собственото си мнение, Няма да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми казват на мен какво трябва да мисля", каза още Гешев. Той беше категоричен, че да се откаже "при такава безпрецедентна атака" означава да предаде доверието, гласувано му от колегите.

„Докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие”, коментира Гешев.

По думите му целите на съдебната реформа и показателите по механизма за сътрудничество и проверка са изпълнени.

„Както е посочено в последния доклад, изпълнени са ангажиментите на българската държава към момента на присъединяване към ЕС. Това въобще не може да ни успокоява. Трябва да е една добра база за възходящо развитие“, каза още Гешев.

Той отчете и досегашната работа на прокуратурата. „Смятам, че в този 7-годишен период, благодарение на този главен прокурор, се повиши административният капацитет на прокуратурата. Подобрена е чувствително и материално-техническата база. Това според мен е изключително важно за провеждане на ефикасни и ефективни разследвания“, посочи Гешев. И подчерта, че ще продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание.

Кой е Иван Гешев?

Гешев е в съдебната система от 2006 г., преди това е бил оперативен работник в 5 РПУ и помощник следовател в Столичното следствие.

През 2006 година Гешев става прокурор в Софийската районна прокуратура, а от 2012 г. е назначен в Софийската градска прокуратура. През юли 2016 прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа за и 1 против, след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса. От юли 2018 г. до момента -  заместник на главния прокурор при ВКП.

През юли 2019 г. е номиниран за главен прокурор  от всичките 11 прокурори във Висшия съдебен съвет. След като е избран, ще встъпи в длъжност на 10 януари 2020 г.

Обучения, в които е участвал:

- Участие в обучение на тема: „Общ преглед на финансовите престъпления с фалшива американска валута”;

- Участие в интензивно специализирано обучение на прокурори и следователи от специализираната прокуратура на тема: „Корупционни престъпления”;

- Участие в семинар на тема: „Противодействие на тероризма”;

- Участие в семинар на тема: „Investigation techniques in detecting and proving terrorist activities, monitoring and suppression of terrorism financing”;

- Участие в конференция на тема: „Защита на еврото в Черноморския регион”;

- Участие в обучение на тема: „Престъпление по служба. Подкуп” ;

- Завършен курс за: „Задължителна текуща квалификация на прокурори при повишаване в длъжност от районно на окръжно ниво – „Наказателно право и процес”.

Награди, които е получил:

- Сертификат за специално признание на участниците в успешно проведената на 04 октомври 2016 г. операция, при която е разбита нелегална печатница за производство на неистински евро банкноти в град Пловдив, издаден от Европол;

- Грамота "Джовани Фалконе" за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, проституцията, детската порнография, корупцията, тероризма и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение;

- Грамота и плакет "Джовани Фалконе" от конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“ на Посолството на Република Италия и Община Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай