Иван Гешев става главен прокурор днес

Новоизбраният обвинител №1 встъпва в длъжност на церемония в Съдебната палата

Иван Гешев става главен прокурор днес | StandartNews.com

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев встъпва в длъжност. Церемонията по този повод ще бъде в Съдебната палата.

Той бе единственият номиниран за поста. На първото гласуване на 24 октомври Гешев беше избран с 20 гласа "за" и 4 "против", но на 7 ноември, президентът Румен Радев върна обратно във Висшия съдебен съвет (ВСС) избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

Пленумът на ВСС гласува повторно избора му на 14 ноември 2019 г. отново с 20 гласа „за” и 4 "против". И при двата избора, докато течеше гласуването, имаше протести на поддръжници и противници за кандидатурата му.

След повторното гласуване на Гешев, президентът Радев подписа указа за назначаването на новия главен прокурор. Конституцията казва, че главният прокурор се назначава и освобождава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

На 26 ноември, когато обяви, че е подписал указа, президентът Румен Радев съобщи, че истинският тест за новия главен прокурор е посочването на всички, престъпили закона без оглед на социално положение или партийна принадлежност. Още тогава държавният глава оповести и че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията.

Преди дни представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев посочи, че може би това е единственият главен прокурор, който ще започне с толкова големи очаквания към него на фона на това, което изминалите 4-5 месеца се случваше – протести и поляризирани обществени становища. „Той тепърва ще има много сериозната отговорност да доказва или да оборва тези, които считаха, че изборът му не е съвсем подходящ”, каза Магдалинчев преди дни.

Гешев наследява поста от Сотир Цацаров. На 12 декември с 20 гласа „за” единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет гласува оставката му като главен прокурор. Ден преди това Цацаров, чийто мандат като обвинител номер едно в републиката изтича на 10 януари, заяви, че подава оставка. Той беше избран с голямо мнозинство от Народното събрание за председател на Антикорупционната комисия.

Стана ясно, че мандатът му няма да се довършва от негов заместник, а директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност. „На деня, в който съм освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, заяви още Сотир Цацаров преди време. Държавният глава издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров от длъжността главен прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай