Иракчанин отърва затвора за трафик на сирийци

Иракчанин отърва затвора за трафик на сирийци | StandartNews.com

Обвиняемият плаща само 100 лева глоба

56-годишен безработен и с чисто съдебно минало иракчанин се спаси от затвора за трафик на двама сирийци през граница. Обвиняемият подписа споразумение с Районна прокуратура – Петрич, което бе одобрено от съда.

Той се призна за виновен, че в началото на месец януари 2014 г. в Хасково и София е „вербувал" двама сирийски граждани да преминат държавната ни граница с Гърция. Признал е, че е бил подбудител и помагач на сирийците – давал им съвети и разяснения за преминаване на граничната бразда. Осигурил им дори фалшиви чужди документи – унгарски паспорти. Закарал ги с автомобил от Хасково в София. После ги транспортирал в района на ГКПП – Кулата. Уверил сирийците, че няма проблем да преминат с документите – менте през граничната бразда.

Бежанците не се поколебали и на 17 януари 2014 г. направили опит да излязат през границата на страната ни с Република Гърция. Там обаче сирийците са спипани от граничните власти. При разследването е задържан и иракчанинът, който ги подвел и убедил да пробват да напуснат България с фалшиви документи. Заради това провинение наказанието на иракчанина е „лишаване от свобода" за 1 година и глоба в размер на 100 лева. На основание на член 66 от Наказателния кодекс наложената му санкция за влизане в затвора се отлага за срок от 3 години от подписването на споразумението между обвиняемия и прокуратурата. Така трафикантът на бежанци се отърва само със 100 лева глоба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай