Интерпол издирва Цветан Василев (ОБЗОР)

Интерпол издирва Цветан Василев (ОБЗОР) | StandartNews.com

Банкерът е обвиняем за присвояване в особено големи размери

Интерпол търси Цветан Василев. Предприети са действия за издирването му в системата на Интерпол, съобщи прокуратурата днес. Срещу председателя на Надзорния съвет на КТБ е повдигнато обвинение за "длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". От прокуратурата обясниха, че началното обвинение било за умишлено склоняване на главния касиер Маргарита Петрова и изпълнителния директор Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 млн. лева.

В официално съобщение се посочва, че обвинението за длъжностно присвояване е повдигнато задочно на 28 юли. Заедно с него е издадена европейска заповед за арест и Василев е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. "Задочното привличане е, защото банкерът се намира извън страната, с неизвестно местоживеене", уточниха от прокуратурата. Проверка е установила още и иззети документи, които длъжностни лица в КТБ са укрили от квесторите и разследващите органи. "В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст "Да се махнат при проверка", "Да не се дават на одиторите" и други", казаха от прокуратурата. Само ден след решението на БНБ да постави КТБ под специален надзор по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката са нарязани (шредирани) оригинални документи. Общият им обем е 14 чувала, посочиха от обвинението и допълниха, че документите са намерени при претърсване след разрешение от съда по законовия ред в помещение в сграда в столицата. От прокуратурата не съобщават чия собственост е или къде се намира тази сграда, нито името на изпълнителния директор, който е наредил документите да бъдат унищожени.

Държавното обвинение подчерта в съобщението си до медиите, че "действията на прокуратурата и разследващите органи по настоящото досъдебно производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката. Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи (включително и кредитни досиета) от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна". От прокуратурата са категорични, че изнесени документи има, но не от разследващите органи или от квесторите, а "по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми". Обвинителите допълват още, че разследването няма отношение и не влияе на специалния надзор спрямо банката, както и че не е фактор за това кога ще започнат разплащанията на гарантираните депозити.

Плевнелиев: Банката под ключ до октомври

КТБ остава затворена поне до октомври, докато международни одиторски фирми проверяват нейния баланс. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в интервю за авторитетното издание "The Financial Times". "Централната банка и прокуратурата ще имат международна поддръжка, за да установят всичко, което имат нужда да знаят, включително проверката на тези нереални вериги от офшорни компании от началото до края", допълва президентът.
В интервюто той остро критикува "политиците в страната и мощните олигарси", които според него разчитат твърде много на публичните средства, като обещава да прочисти търговете за обществени поръчки за енергийни и инфраструктурни проекти. "Нашите олигарси са пристрастени към държавните пари", заяви държавният глава. "Като президент, аз съм разочарован, че много решения, особено за големи инфраструктурни проекти, са били взети без достатъчно прозрачност и зад затворени врати", добавя той. Плевнелиев изтъква, че "хората искат да видят по-голяма прозрачност във всички тези сектори. По тази причина служебното правителство ще направи свой приоритет предлагането на ново законодателство за създаване на електронно правителство, което следващите (управляващи) да приемат", отбелязва Плевнелиев.

Забраниха на петима да напускат страната

На другите петима обвиняеми по случая с КТБ е наложено ограничение да напускат пределите на страната, съобщиха от прокуратурата. На Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, които временно са отстранени от длъжност като изпълнителни директори на КТБ АД, както и на Георги Зяпков, ръководител управление "Кредитиране" в банката, са повдигнати обвинения за различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери. И петимата са с наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лева за Зяпков и по 10 000 лева за другите четирима обвиняеми.

КТБ не плати по облигациите си

Корпоративна търговска банка АД (КТБ), която е поставена под специален надзор от страна на БНБ, не е направила финалното плащане по доларовата си емисия облигации, чийто падеж настъпи на 8 август (петък). Това увеличава вероятността облигационерите да заведат съдебно дело срещу държавата, споделят пред Ройтерс два анонимни източника, притежаващи от ценните книжа. Размерът на емисията облигации е 150 млн. долара. Миналия месец Ройтерс съобщи, че група облигационери, измежду които американски и европейски хедж фондове и финансови институции, са сформирали кредитен комитет и са наели съдебно представителство в България в случай, че правителството обяви КТБ в несъстоятелност. "Процесите трябва да се ускорят и да се търсят най-верните пътища, за да може КТБ да отвори. Нужна е мобилизация от всички страни", заяви пред TV7 бившият шеф на "Банков надзор" в БНБ Камен Тошков. При това бавене показателите на банката отиват към влошаване, дупката ще се увеличава и ако не бъде запълнена, обявяването на неплатежоспособност ще бъде неизбежно, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай