И адвокати дават законите на съд (ОБЗОР)

И адвокати дават законите на съд (ОБЗОР) | StandartNews.com

180 депутати се подписаха под законопроекта за промени в конституцията

ВСС ще проверява съдии, прокурори и следователи за конфликт на интереси

Не само депутатите, а и адвокатите ще могат да дават калпави закони на съд. Това предвижда новият законопроект за промяна на конституцията, който бе входиран днес с подписите на 180 народни представители от 6 партии и един независим депутат. Наличието на това предложение бе изненада, тъй като се очакваше да отпадне от новия вариант на промени. По принцип на него държаха най-вече хората на Меглена Кунева.

Възможността да се обжалват закони пред Конституционния съд ще се даде на Висшия адвокатски съвет. В останалите промени в проекта са спазени всички договорки от четвъртък между партиите. Най-важната промяна е разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, като всяка сама ще избира членовете си. Съдийската колегия ще се състои от 13 членове, в нея ще бъдат включени председателите на ВКС, ВАС и шестима членове, избрани от парламента. Прокурорската колегия ще бъде представена от 12 души, сред които главният прокурор, четирима прокурори, един следовател и шестима избраници на депутатите. В проекта се предвижда и инспекторатът на ВСС да разшири функциите си като проверява съдии, прокурори и следователи за конфликт на интереси, имуществени декларации и т.н. На практика по този начин се удовлетвориха голяма част от желанията на реформаторите. Въпреки това набирането на 180-те гласа за широка подкрепа на проекта се оказа трудно, а различни виждания имаше и сред хората на Кунева.

От ранна утрин лидерите на парламентарните групи започнаха да събират подписите за подкрепа на новия вариант. Най-дисциплинирани се оказаха депутатите от ГЕРБ, ДПС, ПФ, БСП и "Атака". Първите три формации единодушно подкрепиха проекта, а последните две единодушно го отхвърлиха. Изненадите дойдоха от останалите три партии. Въпреки че всички в ББЦ ще гласуват "за" законопроекта в зала, се оказа, че за подписите липсва един от колегите им, тъй като е в чужбина. Така вместо 14, те дадоха 13 автографа. От АБВ пък сутринта обявиха, че ще дадат един или максимум два гласа. В късния следобед обаче се оказа, че са дали 6. Под законопроекта до късно следобед седяха и 22 вместо 23 подписа на реформаторите. Причината е, че Димитър Делчев от ДБГ не беше съгласен с мекия вариант на промените. В късния следобед обаче той се разписа, за да се входира проектът със 180 гласа, а си запази правото в зала да не го подкрепи. Под промените седи и автографът на един независим депутат - Анна Баракова. Очаква се проектът да се гледа експресно на комисии през август и септември да влезе в зала.

Поправките ми струват години живот

По настояване на премиера Бойко Борисов по време на Председателския съвет се е водил стенографски протокол на разговорите, а стенограмата се разпространява от пресцентъра на парламента по искане от медиите и с разрешението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Бойко Борисов, премиер

Ако Блока не стигнете до съгласие с тези няколко компромиса, ще отида на поражение с вас в петък, но това няма да е добре нито за правителството, нито за нашите партии, нито за всичко, което положихме като усилия с всичките тези хора, повярвайте ми, да ги докарам тук и да проявяват желание за компромис - ми струва сигурно години живот вече, защото това го правя от десетина дни с огромни усилия. Ние сме коалиция, нямаме ли с вас ясната идея, няма какво да убеждаваме тези хора дали едното, или другото. Така че ще чакаме вашето решение и ако е такова - бързо можем да съберем подписите. Ако не е това решение, отиваме в петък в парламента и приключваме с тази тема до следващите 3 - 4 месеца, 6 месеца по правилник. Така че да сме наясно. За мен най-важното нещо, което касае и пряко гилдиите, това е, че успяхме и успяваме да съберем гласове за разделянето на двете гилдии и те да избират и да бъдат избирани и да си взимат решенията, а не от статуквото, което го наричате сега - Висш съдебен съвет или пленум. Това е огромна крачка напред, важна крачка и имаме шанс да съберем гласовете.

Септември ще е в зала
Цецка Цачева, председател на НС

След като проектът бе внесен на 24 юли, няма пречка ресорната комисия да започне дебати по конституцията след 24 август. Реалистично е да очакваме обсъждане в пленарна зала на конституционните промени в началото на септември. Няма да има извънредно заседание на Народното събрание, тъй като сроковете са така записани, че не е необходимо свикването му.

ДПС са отговорни
Румяна Бъчварова, вицепремиер

Съгласието за конституционните промени е изключително положителна победа на този парламент, защото с това решение се отваря пътят към промяна на съдебната система. Благодаря и на ДПС за конструктивната позиция и за това, че подкрепиха национално отговорно решение, макар и като опозиция. Това е добре за политическия климат и за политическия живот напред. Надявам се отзвукът в Европа да е положителен и да бъдем правилно разбрани.

Оставка при провал на реформата
Христо Иванов, министър на правосъдието

Мога само да съм благодарен на премиера за неговата ангажираност. Лично аз оставам да работя със същата енергия и за останалите части от реформата. Моето пребиваване на поста министър е обвързано със самата съдебна реформа и по тази причина е логично и оставката му при неин провал.

Повече от един глас даваме при нужда
Георги Първанов, лидер на АБВ

Искам отново да кажа, че АБВ ще има един подпис в тази листа, освен ако нещо не се наложи, ако не достигнат един или два подписа, но това е въпрос на технология. Ние вече бяхме казали "да" на варианта, който предвижда разделянето на ВСС с квота респективна 8 :6 и 6:5, но нещата се промениха и очевидно под натиска на една от политическите сили, което ни прави резервирани.

Важното е, че надделя диалогът
Д-р Красимира Ковачка, съпредседател на Български демократичен център

Подписахме новия законопроект, оставайки последователни в желанието си съдебната реформа да се осъществи. Компромисите, които направиха повечето политически сили, за да се случи това, са ясен знак, че е осъзната необходимостта от такава реформа. Фактът, че надделя диалогът, а не поредното противоборство, ни обнадеждава, че и останалите реформи ще бъдат провеждани по така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай