И все пак могат да разследват президента

Той може да бъде разследван за престъпления извън кръга на служебните му задължения

И все пак могат да разследват президента | StandartNews.com

Koнcтитyциoнните съдии решиха днес, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нито да им ce пoвдигaт oбвинeния.

Делото беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на текст от основния закон, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

Съдиите са написали в решението си, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

Държавният глава може да бъде разследван за престъпления извън кръга на служебните му задължения, но не може да бъде привличан като обвиняем. Това разясни, цитиран от "Монитор" докторът по конституционно право Борислав Цеков.

„Конституционният съд отговаря основно на две групи въпроси. КС възприема позицията, че „държавна измяна“ е не само измяната по Наказателния кодекс, а всички престъпления предвидени в Глава I от Особената част на НК – Престъпления срещу републиката. Това са освен измяната, диверсия, шпионска дейност и т.н. Втората група въпроси са свързани с възможностите за разследване на президента", уточни Цеков.

"По конкретните питания на главния прокурор, Конституционният съд обобщено казано, заема следната позиция: Президентът може да бъде разследван за престъпления извън кръга на служебните му задължения, когато са се разкрили данни за извършено престъпление, но не може да бъде привличан като обвиняем", посочва експертът.

Заедно с това при разследването могат да се извършват всички процесуални и извънпроцесуални действия, които не засягат пряко личните права и свободи на президента и вицепрезидента, т.е. не може да бъде подслушван, да бъде арестуван, разпитван, обискиран и т.н. Това е най-общото, което отговаря КС на конкретните въпроси, обясни д-р Борислав Цеков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай