Губернатор спечели две съдебни дела

Губернатор спечели две съдебни дела | StandartNews.com

Общински съвети с пропуски при информирането на гражданите за бюджета

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов спечели две дела в Административен съд – Благоевград. Губернаторът оспори преди време решения на общинските съвети в Сатовча и Хаджидимово за примане на бюджетите. Според него те са незаконосъобразни, тъй като са допуснати съществени нарушения. Съветниците в Сатовча не са спазили 7-дневния срок за оповестяване датата за публично обсъждане на проекта за бюджет и не е публикувал обява, съдържаща датата, мястото, дневния ред и правилата за участие в публичното обсъждане на проектобюджета в местен ежедневник.

Задължение на общинския съвет е, преди да пристъпи към гласуване на бюджета, да констатира липсата на необходимото оповестяване на проекта за бюджет в местните средства за масово осведомяване, както и закъснялото обявяване на датата на насроченото обществено обсъждане на интернет страницата на общината. Но това не е сторено.

Местният парламент в Хаджидимово има публикувана обява, съдържаща информация за проекта на общинския бюджет, но не е спазен установения седемдневен срок за нейното публикуване. Неспазването на визираните срокове е съществено нарушение на законовите норми и правила по повод информираността на гражданите. В решението си Административен съд - Благоевград потвърждава нарушенията и отменя решенията на двата общински съвета като незаконосъобразни. То може да се обжалва в 14-дневен срок п ред Върховния административен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай