Главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност

Той положи клетва на тържествена церемония в Съдебната палата

Главният прокурор Иван Гешев встъпи в длъжност | StandartNews.com

На тържествена церемония в Съдебната палата новоизбраният ръководител на държавното обвинение встъпва в длъжност.

Иван Гешев поема поста от предшественика си Сотир Цацаров, който става председател на Антикорупционната комисия.

"От днес 18 декември 2018 г. ще започне неговият мандат. От вчера, 17 декември, аз не съм главен прокурор. Всъщност те така и не разбраха, че предизвиканите от тях и методите им битки ни направиха по-силни. Нямах лек мандат, няма да го имате и вие. Лесен мандат имат тези, които не правят нищо.

Г-н Гешев, първото предизвикателство към вас са започналите вече дебати и т.нар. дебати за т.нар. конституционен модел. Прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт не защо, това е въпрос на самоцел, а само защото така, тя, прокуратурата, може да работи ефективно без да е подчинена на политическата конюктюра. Г-н Гешев, пазете прокуратурата, пазете хората в нея, защото без тях тя е нищо", каза в словото си Сотир Цацаров.

"Г-жо Караянчева, благодаря ви от мое и от името на г-н Гешев, че предоставихте оригинала на българската Конституция, която се съхранява във вашия кабинет", благодари Цацаров на Цвета Каранчева.

След това се пристъпи към клетвата на Иван Гешев и подписването на клетвения лист. Актът за встъпване в длъжност пък е подписан от заместниците на Сотир Цацаров.

Във вторник Държавен вестник публикува указа за предсрочното освобождаване на Цацаров поради избирането му за шеф на КПКОНПИ.

Предаването на поста става почти месец предсрочно.

В залата присъстват вътрешният министър Младен Маринов, правосъдният министър Данаил Кирилов, проф. Георги Близнашки, представляващият ВСС Боян Магдаличнев и други от правния елит на България.

Тържествената церемония започна в 9:35 часа с изпълнението на химна на България.

Иван Гешев беше избран за главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 "против" след две гласувания във Висшия съдебен съвет. До прегласуването се стигна след като президентът Румен Радев върна кандидатурата му в съвета заради липса на реално състезание. Гешев бе единственият кандидат за поста.

След втория вот на съдебните кадровици държавният глава подписа указа за назначаването му и така Гешев оглави държавното обвинение.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай