Неделя,

Гешев взе на спецнадзор пернишкото разследване

От: Редактори -
Гешев взе на спецнадзор пернишкото разследване
A
A
A

Две разследвания за водната криза в Перник е образувала прокуратурата, като и двете са взети на специален отчет от главния прокурор Иван Гешев.

От държавното обвинение съобщиха, че разследването в спецпрокуратурата се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 - ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в общината и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичният минимум на водата на яз. Студена, имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения, извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да - кога. Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. Студена, дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване.

Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във ВиК Перник, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

Отделно в окръжната прокуратурата в града се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от ВиК Перник за безстопанственост.

В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността Кокалов егрек, където е отклонявана вода за с. Ярлово.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички