Гешев се чуди юристи ли са писали предложението на Йорданова

Виждам смесване на правомощията на прокуратурата с тези на изпълнителната власт и съда, коментира главният прокурор

Гешев се чуди юристи ли са писали предложението на Йорданова | StandartNews.com

Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи. Това заяви главният прокурор Иван Гешев прпеди началото на заседанието на ВСС. Обвинител № 1 коментира предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност. Преди да започне изслушването на Гешев пред Висшия съдебен съвет, главният прокурор каза:

"Трябва да е ясно, че искането на министър Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни съждения и неверни политически твърдения. Те нямат връзка със законите в страната. Има дълбоко неразбиране на конституционните принципи. Прочетох го два пъти, останах с убеждението, че не е писано от юристи. Виждам смесване между правомощията на следовател, прокурор, заместник-главен и глравен прокурор, смесване на правомощията на прокуратурата с тези на изпълнителната власт и съда".

„Ясно е за всеки е, че това, което се случва, е координирана атака срещу съдебната власт и в частност прокуратурата. Аз не наричам това война, това си е нападение срещу българската държава и тук се вижда ролята на българския законодател за разделение на властите“, посочи още Гешев и допълни: „Единственият на страж на демокрацията в момента и на правата на българските граждани е съдебната власт и в частност прокуратурата и съда“.

По-рано Гешев изпрати становище във Висшия съдебен съвет (ВСС) относно предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочното му освобождаване от длъжност. 

Гешев към Йорданова: Предложението й противоречи на Конституцията 

Днес започват на дебатите за предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа искането на правосъдния министър Надежда Йорданова и ще обсъди кои от 9-те казуса са допустими за разглеждане. Решението за предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер 1 се взима със 17 гласа „за”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай