Гешев хвърли бомба, разкри кой точно води атаката срещу него

Тоталитарен преврат е това, което се случва в съдебната власт

Гешев хвърли бомба, разкри кой точно води атаката срещу него | StandartNews.com

Зад това производство прозира ясно, според мен, опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане, заяви главният прокурор Иван Гешев в изложение по време на заседание на Пленума на ВСС, на което се обсъжда допустимостта на второто предложение на членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното му освобождаване от длъжност.

Гешев изрази надежда това да не е политическа поръчка. Според него вероятно е опит за превземане на съдебната власт от хора, които са безпринципни и не уважават Конституцията. По думите му в предложението за освобождаване няма юридически основания.

„Ясно е, или поне за мен, че най-вероятно зад това стои политическото влияние на партия ГЕРБ“, заяви Гешев.

Той каза още, че съдебната власт е в исторически момент и той е „да прочистим, както се казва, Авгиевите обори в съдебната власт“.

"Няма да се откажа, нито аз, нито честните български магистрати, от тази мисия. Само делата имат значение, думи, които виждаме ясно, са се обезценили. Ако не се сложи край на завладяната държава, наглостта няма да има край", допълни Иван Гешев.

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и това вече се вижда от хората. „Аз и колегите ми ще продължим да работим с нашите евроатлантически партньори, защитавайки българския суверенитет. Не харесват прокуратурата, защото няма вече свещени крави. Целта на моите колеги оттук нататък е истинска съдебна реформа. Аз избрах и няма да мълча, сега изборът е за вас. Изборът е ваш“, обяви Гешев.

В своето становище до ВСС Иван Гешев настоява за спиране на процедурата, според него и адвоката му Радостина Томова настоящият съдебен съвет, който е с изтекъл мандат, няма компетентност да се произнесе по въпроса за освобождаването му от длъжност нито членовете на ВСС могат да направят предложение за такова освобождаване. Гешев настоява и за отвод на вносителите на предложението, поради съмнения в безпристрастността им.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай