Ген. Стойков 2 пъти покрил Деси Радева

Отказал с писма информация на КПКОНПИ

Ген. Стойков 2 пъти покрил Деси Радева | StandartNews.com
  • Отказал с писма информация на КПКОНПИ

Два пъти командирът на Военно-въздушните сили генерал-майор Цанко Стойков е отказвал да предостави на Антикорупционната комисия документи във връзка с проверка на първата дама Десислава Радева. Това става ясно от съобщение на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Комисията публикува и документи, доказващи това.

Писмото на Ген. Стойков от 10.05.2019

Пресцентърът  на  КПКОНПИ публикува  писма  на  ген.  Цанко Стойков, в отговор на отправени до него искания за представяне на
информация, на основание чл.72 от ЗПКОНПИ.  Исканията са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси.

В писмата генерал Стойков е мотивирал правно отговорите си за отказ на информация. Според публикуваните документи, на 8 май миналата година той е обяснил на Антикорупционната комисия, че писмата им са относими само към лица, които в момента заемат високопоставени длъжности в системата.

Писмото на ген. Стойков от 27.05.2019

В края на май, във второто си писмо, Стойков обяснява, че президентът Румен Радев е освободен от ВВС през август 2016 г. и тригодишният законов срок за разглеждане на конфликт на интереси е изтекъл. Това, според писмото, означава, че документи не трябва да се предоставят.

Миналата седмица проверката на Министерство на отбраната  завърши без предложение за наказание. От доклад на началника на отбраната става ясно, че всички документи на антикорупционната комисия са предоставени в срок.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай