Филчев със съвет към президента

Не се шегувайте с главния прокурор, каза бившият обвинител номер едно

Филчев със съвет към президента | StandartNews.com

Има сериозна необходимост от тълкуване на нормата на чл. 103 от Конституцията относно имунитета на президента, категоричен е бившият главен прокурор Никола Филчев. "Така че, касае се за една потребност, а не за някакви задявки с президента. Касае се за едни рутинни действия на прокуратурата, които не са някакви драматични изпълнения, че да пораждат някакви обвинения в обществото", коментира Филчев в интервю за Неделята на NOVA.

И посъветва президентската институция да уважава прокуратурата и да не се шегува с главния прокурор. Той не вижда да има напрежение между Иван Гешев и Румен Радев, но отчете, че "по-скоро има едно отношение на президента към прокуратурата, което на мен ми се вижда странно".

В подкрепа на думите си, че президентът демонстрира особено отношение към главния прокурор, Филчев изреди това, че още преди година Румен Радев инициира обсъждане на критериите, на които трябва да отговаря новият обвинител номер едно.

Филчев показа, че не одобрява това, като опонира, че тези критерии са посочени в закона за съдебната власт. На следващо място той припомни отказа на президента от първия път да подпише указа за избора на Гешев от ВСС.

И даде трети пример - отсъствието на държавния глава на 19 декември от Съдебната палата, когато всички погледи са били насочени натам, защото започва нов седемгодишен мандат на главен прокурор. "В същия този момент президентът не зачете встъпването в длъжност", критикува Филчев поведението на Радев.

 "Аз казвам фактите, които показват неговото отношение към прокуратурата", добави той и разкритикува президента, че само на стотина метра в президентството е обсъждал мястото и ролята на главния прокурор и прокуратурата  и изваждането й от съдебната власт.

Целта на президентските дебати била да се извади прокуратурата от съдебната система. Но когато това се случи, тя щяла да се предаде към партийната власт, която се формира от управляващата партия. „Следователно изваждаме прокуратурата от независимата съдебна власт и я даваме в ръцете на управляващата партия. Това ли е целта на конституционните промени, които възнамерява да проведе Радев?”, запита Филчев.

 "Ще се върнем към едно отминало време", предупреди Филчев. Той не скри, че е бил безкрайно възмутен от есемеса, изпратен от президентството на главния прокурор.

„Някаква секретарка призовала главния прокурор да се яви в президентството с есемес. Това ми изглежда като една неподходяща шега. Мен никой не ме е викал с есемес. Първанов ходеше по терлици, за да не ме дразни, защото знаеше, че съм нервен.

Не се шегувайте с прокуратурата! Това е държавна работа и там няма емоции”, категоричен е Филчев.  "Дължиш на държавата и обществото един спокоен тон в интерес на добруването на народа", каза Филчев по адрес на Румен Радев.

По повод спора дали неправомерно прокуратурата не е извадила СРС-та от разследване на шефа на ВВС, проф. Филчев коментира, че според наказателния закон наблюдаващият прокурор може да огласи събраните материали.

„Съгласно член 145 А от НК информацията, събрана чрез СРС-та може да се използва за две цели - за запазване на националната сигурност или за нуждите на наказателното дело. В същото време Наказателно-процесуалният кодекс казва, че наблюдаващият прокурор може да разреши да се разгласят всички материали по разследването. Първата норма е общата, а втората - специалната. Стане ли добитата информация чрез СРС част от доказателствата по делото, тя се подчинява на специалния режим, предвиден в НПК, а това означава, че прокурорът може да назначи тази информация да бъде разгласена”, каза още Филчев.

Той похвали Иван Гешев, че връща чувството за справедливост у хората. "Още преди време казвах, че от моите впечатления за Иван Гешев смятам, че това е един решителен човек и той ще издигне работата на прокуратурата на друго равнище, а обществото има нужда – престъпниците в затвора", заяви Никола Филчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай