Вторник,

Енергийният министър на разпит, какво става

От: Агенция Стандарт -
1742
Енергийният министър на разпит, какво става
A
A
A

Служебният министър на енергетиката Росен Христов беше разпитан от следовател в Националната следствена служба.

Той е бил призован в качеството му на свидетел и е питан за газовите доставки след като "Газпром" са спрели да подават синьо гориво за България, информира БНТ. Призовката си за днешния разпит Христов е получил миналата седмица. Разследващите са поискали от него и документи.

През септември пък ДАНС иззе документи за сделките, с които е купуван природен газ след месец април от "Булгаргаз", БЕХ, енергийни компании, КЕВР и евергийната борса. Досъдебното производство е образувано за купуване на природен газ с надценка през посредници, чрез пряко договаряне.

Според Закона за енергетиката доставките на природен газ за период, който е по-малък от 12 месеца се извършват чрез сделки на борсата. Според източници на "По света и у нас" има данни, че от април до август около 90% от доставките са били чрез пряко договаряне и по този начин те са били на завишена цена в сравнение с тази, но която би могло да бъдат реализирани.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Росен Христов. Министърът коментира, че не е разбрал това искане и че няма да си подаде оставката, защото не смята, че с действията си е нарушил каквото и да било.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com