Вторник,

Драматично от Иван Гешев! За кого са силните думи

От: Редактор -
2251
Драматично от Иван Гешев! За кого са силните думи
A
A
A

Главният прокурор Иван Гешев направи обръщение към прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура по повод приетите вчера от парламента на второ четене промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на специализираните структури.

Пред магистратите Гешев съобщи, че предвид „противоконституционността на приетите промени в ЗСВ”, предстои да бъде сезиран Конституционният съд, пише "Нова телевизия".

„Може да се гордеете с работата си и с това, което постигнаха тези структури. Може да се гордеете, че изпълнихте това, което очакваха българските граждани – реална борба с организираната престъпност, тероризма, а в последните години - и с корупцията”, каза обвинител номер едно.

„Постигнати са безспорни резултати. Те са безспорни и за европейските ни партньори. Закриването на тези структури е резултат от това, че те работят. Очакваше се те да не работят. Вие опровергахте това и в някаква степен сте „виновни”, допълни Гешев.

„Виновни” сте за това, че си свършихте работата и направихте очакваното от българските граждани. „Виновни” сте, че не оправдахте очакванията на някои, да ги наречем политици, че всичко ще продължи по стария начин и сте „виновни” за това, че застрашихте сериозни финансови интереси на хора с влияние, включително вероятно и политическо”, подчертава главният прокурор.

„Гордея се, че ви познавам и че съм бил част от Специализираната прокуратура. Ръководството на прокуратурата стои твърдо зад вас и ще продължава да ви подкрепя. За съжаление, цената от всичко това, което ще се случи, ще платят българските граждани. А цената е регрес в борбата с престъпността, връщане на нива отпреди 2006 г., приключване безславно на всички важни дела в досъдебна и съдебна фаза.

Тук въпросът е кой има интерес? Тези, които хората наричат „олигархия“ и „мафия“. Благодаря ви за работата! Гордея се, че съм работил с вас и ще продължаваме да работим заедно!”, заявява Гешев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com