Драмата! Готви ли контраудар Иван Гешев

Или си пристига у нас с оставката в джоба

Драмата! Готви ли контраудар Иван Гешев | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев каца днес София. В момента той е в самолета на връщане от посещение в САЩ, научи Епицентър. бг от свои източници.

Най-разумният изход е да си подаде оставката, е всеобщото мнение в прокуратурата и сред политическите сили.

Ако той не стори това, ще бъде отворена процедурата във ВСС за остраняването му след писмото на шестимата кадровици от ВСС, чийто мотив е - тежко нарушение на служебните задължения от страна на главния прокурор. Това означава да бъдат изправени в изслушване един срещу друг Гешев и противниците му, начело със Сарафов. 

Това ще отприщи братоубийствена война в системата, която ще срине прокуратурата като институция на държавността, убедени са експерти. От скандала  след взрива на 1 май независимостта на съдебната власт е силно разклатена и това е видимо и с просто око.

По информация на Епицентър. бг  Гешев се е разделил с внушителното мнозинство зад гърба си и вече са събрани необходимите 17 гласа за отстраняването му.

Най-чистият вариант е главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, а не да се стига до грозни процедури дали е уронил престижа на съдебната власт, заяви днес председателят на "Движение 21" Татяна Дончева. Според нея зам.-главният прокурор Борислав Сарафов е същата история като нагласа и поведение като Гешев.

"Главният прокурор Иван Гешев трябва да се оттегли от длъжността си, за да не се създава съмнение в обективността на разследването на инцидента с колата му на 1 май", това препоръча преподавателят по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Наталия Киселова.

В същото време Иван Гешев бил категоричен в разговори със свои близки съратници, че ще отговори мощно на всички, които искат неговото отстраняване. Някои от тях щели много да страдат, защото имал съсипващи ги компромати , твърди Фрог.нюз.

Очаква се атаката на Гешев да стартира в понеделник. За това вече спомена пред някои медии заместникът на Следствието Ясен Тодоров. Последва обаче искане на 6 членове на прокурорската квота във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев като главен прокурор. Това искане бе подкрепено от членове на Софийската апелативна прокуратура..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай