Делото САПАРД приключи без осъдени

Причината - изтичане на абсолютна давност

Делото САПАРД приключи без осъдени | StandartNews.com

След 13 години движение по съдебните инстанции мегаделото за източване на милиони от европейската програма САПАРД приключи заради изтичане на абсолютна давност. То беше прекратено от Апелативния спецсъд по отношение на последния подсъдим  - бизнесменът Марио Николов. 

Разследването започна през  2007 година по доклад на ОЛАФ, открил нередности около усвояването на пари от предприсъединителната програма САПАРД. Николов, друг свързван с БСП бизнесмен - Людмил Стойков и още няколко души бяха задържани, а прокуратурата обяви, че е разкрила схема за източване на над 14 милиона лева чрез фалшиви документи, представящи стари месопреработвателни машини за нови.  

Част от схемата бяха и немски граждани, срещу които процесът в Германия приключи с осъдителни присъди буквално за месеци.

У нас прокуратурата първо раздели делото и така Стойков отпадна сравнително рано с оправдателна присъда. Останалите девет подсъдими бяха тежко осъждани или изцяло оправдавани, според прочита на доказателствата на различните съдебни инстанции. 

Междувременно беше създаден Специализираният съд за организирани престъпни групи  и през 2014 година всичко започна отначало. Изтичане на абсолютната давност редуцираше броя на подсъдимите и когато миналата година делото стигна до Върховния касационен съд, беше констатирано, че доказателства за злоупотреби са били подценени и съдът върна - заради процесуални нарушения, на Апелативния спецсъд оправдателните присъди на Марио Николов и още една от подсъдимите. 

За нея давността обаче се оказа изтекла в средата на февруари, а при Николов това беше констатирано днес и прокуратурата не възрази.

Така, започналото по време на правителството на тройната коалиция и главен прокурор Борис Велчев дело, приключи без осъдени. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай