Член на ВСС шокира със срока за отстраняване на Гешев

Атанаска Дишева подчерта, че процедурата във ВСС може да приключи до края на май

Член на ВСС шокира със срока за отстраняване на Гешев | StandartNews.com

Има обективна възможност процедурата във Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев да приключи много бързо. Това съобщи в интервю за БНР членът на ВСС Атанаска Дишева.

Причините за предсрочно освобождаване на Гешев се коренят още във времето преди той да бъде избран на този пост и в действията и бездействията му по време на неговия мандат, категорична е тя.

Дишева подчерта, че процедурата във ВСС може да приключи до края на май.

"Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи", обясни Атанаска Дишева.

"Има действия или бездействия (на Иван Гешев - б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова", коментира тя.

"Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил - това, за което е внесено предложението", каза още Дишева.

Тя посочи, че 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да се случи това.

Според нея предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет "не може да бъде меродавно" за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.

По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай