Адвокатурата с опасения за индивидуалните жалби

Индивидуалната конституционна жалба не бива да превръща КС в четвърта инстанция

Адвокатурата с опасения за индивидуалните жалби | StandartNews.com

Висшият адвокатски съвет (ВАдвС) принципно подкрепя идеята за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба, за която отново се заговори след старта на консултациите за промени в Конституцията от края на миналата година, организирани от държавния глава Румен Радев. Това става ясно от становище на адвокатурата, разпространено след проведената в четвъртък среща при президента за промените в основния закон.

Въпросът за въвеждането на индивидуалната конституционна жалба и преди е бил предмет на разисквания в правната общност, отбелязват от адвокатурата, като подчертават, че въвеждането на този нов институт все пак трябва изключително внимателно да се обмисли, за да не се създадат повече проблеми, отколкото ползи.

"Намираме, че това ще бъде стъпка напред в демократичното развитие на страната. От друга страна обаче основният закон трябва ясно да отговори кои лица ще са легитимирани да подават жалба, какви ще бъдат предпоставките и условията за нейната допустимост, какъв ще бъде предметът на конституционната проверка, какви ще са последиците от решението на Конституционния съд, по какъв начин адвокатурата ще подпомага засегнатите лица и ще съдейства за качеството на контрола за конституционност и т.н.

Не бива да бъде подценяван рискът от създаване на обременителна, тромава и неефективна процедура, която би превърнала Конституционния съд в допълнителна четвърта инстанция по разглеждане на правните спорове. Така предоставянето на защита на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица ще бъде забавено още повече, т.е. извън всякакви разумни срокове", пише в становището на адвокатурата.

Както още в четвъртък обяви председателят на ВАдвС Ралица Негенцова, от висшия орган на адвокатурата настояват и за повече правомощия във връзка със сезирането на Конституционния съд.

Идеята е Съвета да може не само да иска обявяване на противоконституционност, но и да има право да иска тълкуване на законите от конституционните съдии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай