Адвокатът на Нено: Очаквах акция срещу министри

Димов само е утвърждавал ежемесечните графици за ползването на вода в Перник, каза Ива Лулчева

Адвокатът на Нено: Очаквах акция срещу министри | StandartNews.com

Очаквах да се започне акция срещу министри, за да се защити позицията на прокуратурата, че ще започне да се бори с високите етажи на властта, която се афишира дълго в последните месеци, особено във връзка с промяната на фигури в държавното обвинение. Това заяви пред бТВ Ина Лулчева, адвокатът на обвинения заради водната криза в Перник ексминистър на околната среда и водите Нено Димов. Той ще остане в следствения арест, докато прокуратурата реши дали да поиска постоянното му задържане под стража.

Лулчева заяви, че единственото, за което е повдигнато обвинение към Нено Димов е във връзка с утвърждаването на ежемесечните графици за водоползването на комплексни и значими язовири. По думите ѝ министърът подписва графиците, които са изготвени от административни органи. Освен това в дейността са ангажирани множество компетентни и длъжностни лица, допълни тя.

Според нея министърът утвърждава графиците и носи политическата отговорност за неблагополучието в даден сектор. „Но да се твърди наказателна отговорност за това, че си се съобразил с предложения, направени от компетентни лица, е доста прекалено“, подчерта Лулчева.

„Наказателното право не познава формалната и обективна отговорност само, защото заемаш този пост. Никое длъжностно лице, особено на висока позиция, не може да носи наказателна отговорност за конкретни нарушения, които са допуснати, ако са допуснати, в дейността. В случая има министерство, създадено към министъра, за да подготвя неговите решения“, изтъкна адвокатът.

Ина Лулчева коментира, че Димов е обяснил пред следователите, че се е съобразявал с предложенията на компетентните органи, поради което счита, че дейността му е осъществявана законосъобразно.

Предстои решението на спецсъда дали Нено Димов ще остане в ареста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай