6 кашона тайни в аферата със съветника на Радев

Сред секретните материали е и оперативен план от 2012 г. за действия срещу Златко Баретата

6 кашона тайни в аферата със съветника на Радев | StandartNews.com

6 кашона с документи, съдържащи класифицирани материали, включително с гриф „Строго секретно“ и „Строго секретно с особена важност“ бяха открити при претърсване в дома на бивш ръководител на Архива на Министерството на вътрешните работи. Операцията е била част от разследването срещу президентския съветник Илия Милушев, който днес бе пускат под гаранция от 20 000 лв.

Сред секретните материали е и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко „Баретата“, съобщи главният прокурор Иван Гешев.

Ето и съобщението на прокуратурата по случая:

„Днес, 10.07.2020 година, ВОП-София след преценка на доказателствата събрани при проведените на 09.07.2020г. претърсвания и изземвания, към освен досега привлечените към наказателна отговорност А.З. и П.В. – бивши служители на Държавна агенция „Разузнаване“, бяха предявени  обвинения и на М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ за две престъпления – по чл.321, ал.6 от НК и по чл. 282, ал.1 от НК, вр. чл. 20, ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане на пределите на Р България.

Към наказателна отговорност с постановление от същата дата беше привлечен и И.М. – съветник на Президента на Р България отново за две престъпления - по чл.321, ал.6 от НК и по чл.282, ал.1 от НК, вр.чл.20, ал.2 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 20 000 лева, както и забрана за напускане на пределите на Р България.

В хода извършените претърсвания и изземвания от дома на И.К- бивш директор на служба „Архив“ МВР са намерени 6 кашона с документи съдържащи класифицирана информация, „Секретно“ и „Строго секретно“. Намерен и един брой пистолет и много боеприпаси, които са държани от И.К. без разрешение за носене.

Продължават действията по разследването по делото.”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай