Златанова: При ГЕРБ средствата за селски райони са паднали с 20%

Златанова: При ГЕРБ средствата за селски райони са паднали с 20% | StandartNews.com

София. Националният пакет от финансиране от ЕС за страната е договорен на заседание на Европейския съвет на 7 и 8 февруари тази година от тогавашния министър-председател на Република България Бойко Борисов и неговия екип. Това заявяват от кабинета на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова във връзка със спекулативните и подвеждащи твърдения през последните дни за предстоящи загуби на средства.

От кабинета на вицепремиера изтъкват, че правните инструменти /регламентите по управление на бюджета на ЕС/ са в процес на изготвяне, поради което оповестяването на каквито и да е било конкретни финансови параметри е несериозно и израз на явно непознаване на процедурите.

За изясняване на обективната истина, от кабинета на г-жа Златанова представят следните факти, които са резултат от водените от предходното правителство преговори:

Нетният баланс е влошен. За програмния период 2007-2013 (договорен през 2005 г.) балансът е бил 4,3% от БВП, докато за следващия период 2014-2020 той е в размер на 3,99% при увеличен БВП.

За предстоящия програмен период 2014-2020 е налице нарастване на директните плащания за земеделските производители, но следва да се подчертае, че решението за това не е заслуга не предходното правителство, а на екипа водил преговорите за присъединяване на България към ЕС през 2005 г. Нещо повече, със заслугата на предходното управление, средствата за развитие на селските райони намаляват за България с около 20% при средно намаление за ЕС от 11,3%.

Заслуга на правителството на премиера Борисов е и драстично намаляване на компенсациите за България по извеждането от експлоатация на на АЕЦ „Козлодуй". Вместо поисканите над 500 млн.евро, страната ни ще получи 299 млн.евро.

„Ангажимент на настоящето правителство е при така договорените параметри, да планира следващия програмен период по начин, който да осигури най-доброто разпределение на средствата и в полза на българските граждани", подчертават от кабинета на вицепремиера Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай