Завърта ли се рулетката за служебен премиер?

Ето кои имена се спрягат

Завърта ли се рулетката за служебен премиер? | StandartNews.com

Президентът Румен Радев вече започва да стяга следващо служебно правителство.  Сегашният кабинет вече изглежда обречен преди вота на недоверие следващата седмица. Шансът при това завъртане на рулетката с мандата да се сглоби ново правителство в сегашния парламент също изглежда нищожен. Хипотезата за прозападно управление, което да обедини "Продължаваме промяната", ГЕРБ и "Демократична България", е химера след "гилотинирането" на шефа на НС Никола Минчев, твърдят и от трите партии.   

Затова и най-реалистичният сценарий са поредни извънредни избори наесен, както вчера прогнозира и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. До тях властта отново ще се поеме от служебен кабинет. Засега фаворит за негов премиер е Гълъб Донев, състудент на президента Румен Радев от Военновъздушното училище в Долна Митрополия и бивш социален министър в служебните правителства на Огнян Герджиков и Стефан Янев, научи "Марица". По-малко вероятно е постът да бъде поверен на Даниел Вълчев, бивш образователен министър и преподавател по право в СУ.

До последно в управляващата коалиция обаче се надяват да обърнат мача до вота на недоверие, разчитайки на още гласове от другите партии, освен петимата отцепници от "Има такъв народ". Техни съмишленици били уговорени да не бягат от групата с обещание, че ще има ново правителство в рамките на този парламент, твърдят източници от партията на Слави. Това обаче е възможно единствено с участието на новото мнозинство в Народното събрание, което обедини ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай