Събота,

Защитниците на пушачите в парламента не мирясват

От: Администратор -
A
A
A

София. Забраната за димене на закрито отново може да влезе в дневния ред на парламента. "Вкарвам закон, който е срещу забраната за тютюнопушене, защото смятам, че когато тя беше внесена, не беше подплатена с реални факти", заяви независимият депутат Кирил Гумнеров пред NВТ.

Според него тази забрана е дискриминационна. "Малкият бизнес в България умира, 20-30 хиляди души ще останат на борсата. И това са главно млади хора, защото в този бранш са заети главно младежи. Тук дори не говорим за бюджета, който ще бъде ощетен с поне 200-300 милиона. Ние предлагаме в данъчните закони да бъдат приети, след като падне забраната и се върне старото положение, да се пуши само и единствено в зали, които са обезопасени съгласно наредбата на Министерски съвет", коментира Гумнеров.

Искат по-висок данък за кръчми с пушачи

Той е "за" това  местата за пушачи да се облагат с четири пъти по-висок данък, отколкото е сегашният, а за местата за непушачи като бонус да бъде намален наполовина данъкът. "По този начин ние искаме да се даде един бонус на тези ресторантьори, на тези собственици на ресторанти и заведения, които тръгвайки по този път решат, че за тях е по-важно да имат повече места за непушачи. И последният аргумент – ние искаме целият акциз, който е включен в стойността на цигарите, да отива за здравеопазване”, каза още депутатът.

Цигарите влошават 25 болести

"Решението на парламента за забрана на тютюнопушенето в закрити обществени помещения беше изключително мъдро. То беше в унисон с цялата световна линия за развитие на обществото и за грижата за неговото здраве", заяви пък доктор Гергана Гешанова от Коалиция без цигарен дим. Тя допълни, че това решение на парламента е в унисон с ангажиментите, които нашата страна е поела 2006 година, когато подписа Световната рамкова конвенция за контрол върху тютюнопушенето, което е един документ на Световната здравна организация.

„Ако отворите сайта на Националния статистически институт, ще видите, че за месец юни работните места са се увеличили с 11 000 души. Казват, че 30 000 евентуално може би щели да загубят работните си места. Все пак това са млади хора и ако случайно тази лоша прогноза се изпълни, те имат някакъв шанс да се реализират и в друг бранш. Факт е, че цигарите вредят на повече от 25 вида заболявания, които са едни от първите причини за смърт”, допълни доктор Гешанова.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички