Защо Керемедчиев не е изненадан от шпионския скандал

България става все по-интересна за руските служби, каза бившият външен заместник-министър

Защо Керемедчиев не е изненадан от шпионския скандал | StandartNews.com

България става все по-интересна за руските разузнавателни служби. Това коментира бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев по Нова тв.

Шпионският скандал не ме изненада, заяви Керемедчиев.

Причините за това, че България става все по-интересна за руските служби, са няколко:

"За последните години се вижда сериозно разместване на източното крило на НАТО и промяна на отношението на САЩ към Турция. Сближаването на Ердоган и Путин поставя под въпрос до колко надежден партньор е Турция. Новият държавен секретар Блинкен заяви, че държавата не е надежден партньор. Това наложи преместване на точките на контакт с руските интереси. На югоизток се преместиха от Турция в Гърция. България и Румъния поеха част от точките на съприкосновение с руските части в Черно море. Затова страната ни става все по-интересна. Все повече активиране на руската агентура в България ще виждаме и през следващите години", каза Керемедчиев.

Според него на Балканите „ври и кипи”. "Страната ни няма как да пострада. След влизането ни в НАТО България става част от щита за защита на държавите членки", поясни той. И заяви, че тепърва се очаква реакция от Кремъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай