Защо Карадайъ напусна срещата с Денков

Лидерът на ДПС поиска ясен отговор на въпрос за Кирил Петков и двойното му гражданство

Защо Карадайъ напусна срещата с Денков | StandartNews.com

Трудно вървят преговорите с партиите, които днес провежда номинираният за кандидат-премиер на "Продължаваме промяната" акад. Николай Денков. 

На нея се явиха представители на почти всички парламентарни сили - „Демократична България“, „Български възход“, БСП, ГЕРБ и ДПС. Липсваха само представители на "Възраждане".

Първият неуспех обаче дойде с групата на ГЕРБ, които напуснаха залата. 

След тях си тръгна и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Акад. Николай Денков призова да не се връщаме назад, за да гледаме напред. Това е много е много добре. Но за нас, ДПС, е важно да знаем откъде тръгваме. И да правим оценки на неща, които са актуални и налични на политическия терен".

 С тези думи лидерът на ДПС се обърна към кандидата за премиер на „Продължаваме промяната” по време на общата среща между ПП и останалите партии в парламента за съставяне на правителство.  В разговора участваше и зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов.

"За да стартираме разговорите, трябва да очертаете основата от която тръгваме. И да имате оценка за нея", подчерта Мустафа Карадайъ.

"Бихме искали да чуем Вашата персонална оценка за Кирил Петков, който бе министър в нарушение на Конституцията - защото седите до него", заяви лидерът на ДПС. И обясни: „Вие казвате, че трябва да повишим доверието в правовия ред, затова тези актуални теми трябва да получат своята оценка, независимо каква е тя. Ние не искаме да внушаваме нашата оценка. Посочваме факт, на който Вие трябва да направите оценка.”.

Карадайъ даде и други примери, за които настоя да чуе оценката на акад. Денков.

Как оценявате всички онези незаконни нахлувания по домовете на възрастни хора, извършени в предизборни кампании по указания на Бойко Рашков, попита Карадайъ. И заяви: „Тук не става въпрос за борбата срещу купения вот. Ние също водим борба с купения вот. Ние най-много сме ощетени от него!”.

Но незаконните действия, които се извършиха по указания на Рашков, са факт. Българския съд ги е обявил за незаконни, категоричен бе Карадайъ.

Третата тема, която лидерът на ДПС постави, бе правосъдната реформа. Като говорим за реформи в правосъдната система, ние винаги изтъкваме, че има две теми и бихме обсъждали и двете. Едната са правилата и реформите, другата – кадруването. И по двете теми бихме участвали в дебат. Но когато ги смесваме, особено когато става дума за съдебната власт, понятието реформа девалвира, заяви Карадайъ. Той припомни, че още миналата година ДПС изготви проект за промяна в Конституцията, свързан с правомощията на главния прокурор, който бе предоставен на всички групи в парламента. Те, и най-вече „Продължаваме промяната”, отказаха да го разгледат.

Някои хора с партийно-политически популизъм ползват много теми, но когато дойде време за действия, ги няма на терена, отсече Карадайъ. И заяви, че ДПС предложи с поправки на Конституцията главният прокурор да няма никакви правомощия за намеса в работата на прокурорите.

Когато говорим за добри намерения, би било добре да те бъдат подплатени с действия, а не действията да са обратното на намеренията, каза лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ заяви, че за ДПС е много важно какво се прави и кой го прави. Затова освен цели, приоритети и програма на кабинета, за Движението е изключително важно какъв ще е персоналният състав на проектоправителството на Денков.

Програмата и съставът са много важни. Казахме го на г-н Габровски, казваме го и на вас, каза Карадайъ.

Намеренията са добри, но по някои теми трябва да има и ваша оценка, за да видим колко всъщност добри са ви намеренията, каза Карадайъ.

Освен множеството кризи, освен геополитическата криза, в България сме свидетели и на политическа криза. България има нужда от правителство. За да се решават другите кризи, трябва първо да се разреши политическата криза. България има нужда от нормалност. Призоваваме от 2017 г. за нормалност. В основата на нормалността стои диалогът, даде политическата си оценка Карадайъ.

България има нужна от промяна, но не от незаконен реваншизъм и незаконни прищевки. Борбата с престъпността не може да се води по престъпен начин независимо от кого, категоричен бе той.

Има нужда от промяна на промяната. Защото заведохте страната ни в по-лоша посока от гледна точка на държава, държавност и нормалност. Когато сме давали дефиниция на модела ГЕРБ, я даваме и на вас. Промяната е промяна на същия модел на ГЕРБ, но от лошо към по-лошо, каза Карадайъ и отново подчерта, че оценка е необходима, за да се знае от каква база тръгва разговорът.

С интерес ще наблюдаваме какво се случва, правим нашите оценки и сме последователни в действията си, каза Карадайъ. И обобщи: „Нормалността, защитата на демокрацията, върховенството на закона като основа на демокрацията, възстановяване на държавността – в тази посока, ако се върви, ние ще работим в тази посока.”.

Николай Денков отговори, че законността трябва да се спазва, и че не може престъпността да се бори с престъпни средства. Но защити Кирил Петков като каза, че включвайки се в кабинет в трудно време Петков е направил много лични жертви.

Мустафа Карадайъ и Станислав Анастасов напуснаха срещата.

Среща ПП1

Преди това от залата си тръгнаха Десислава Атанасова и Томислав Дончев от ГЕРБ.

Ето какво каза Десислава Атанасова:

„Ние много отдавна сме преценили кои са важните теми за България и не веднъж ги поставихме на публично обсъждане, включително и във формат, на който вие също се отзовахте. Виждаме, че голяма част от темите, които сте ни предоставили, са теми от дневния ред, който е не само обсъден от първата ни среща с вас, но и теми на голяма част от политическите партии.

Считаме обаче, че този разговор е дълбоко закъснял. Разговор в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове, след като комуникацията между парламентарните групи, включително и при връчения първи мандат и молбата за среща с кандидата за премиер от името на ГЕРБ. Това е тема, която вероятно на днешния разговор не трябва да взема превес.

Г-н Денков, струва ми се че влизате в ролята на кукла на конци. Зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите, които вие и вчера и днес обявихте в телевизионен ефир на съпредседателите на ПП.

Считаме, че хора, които през последните 8 месеца доказаха единствено, че не могат да се справят с изпълнителната власт, не могат да бъдат отново номинация в правителство, за което се търси консенсус. Към вашата персонална кандидатура – поздравления.

Ние ви познаваме добре, вие сте бил зам.-министър в наше правителство. Щом сте били в правителство на Радев, Близнашки, мисля и на Плевнелиев, имате своите качества“, каза тя.

„Притеснява ни, че с проект на програма без ясни политически констатации и търсене на консенсус за състав на правителство, за искане за диалог, за обсъждане на този състав, бъдещите приоритети, без подписан официален документ от лидерите на партиите, нещо за което говорим от 3-и октомври насам“, каза тя.

„Желаем ви успех в намирането на съмишленици, ако направите правителство, ще видите вота ни в зала“, каза Атанасова и стана и напусна залата, заедно с Томислав Дончев.

Денков ги попита не искат ли да чуят отговор, но те само поклатиха глава и излязоха от стаята.

Той все пак се почувства длъжен да отговори на Атанасова, макар и не вече сред тях:

"Разбира се, моят призив беше да не се връщам към миналото, защото като говорим за изгорени мостове, трябва да говорим за свалянето на правителството на ПП. Моят призив е да не се връщаме назад, а да гледаме напред. Колкото до състава на правителството, първо политики, и евентуално ако има допирни точни, да търсим хора, които могат д аги изпълнят", поясни Денков, пише Блиц.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай