Заплахата като партиен патент

ДПС показва държавническо мислене и гаси всички пожари във властта

Заплахата като партиен патент | StandartNews.com

Лъсна истината, че ПП искат да се освободят от всеки, който не играе по свирката им

Когато ултраси, искащи оставката на Борислав Михайлов, превърнаха протеста на Орлов мост в кърваво меле, едва ли някой си е представял, че вездесъщият шеф на БФС, когото дори Бербатов не може да гътне, ще си намери майстора в лицето на крехка и нежна млада жена. Небие Кабак, председател на парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта сложи Михайлов на мястото му, като го изгони от кабинета си.

Вярвайки, че всичко му е позволено, Боби Михайлов се опита да се скрие в него, за да избяга от неудобните въпроси по време на изслушването му в комисията. Но чу леденото: "Няма да допусна Народното събрание като институция и в частност Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта да бъдат третирани като убежище!".

"Оставка" бе думата, която беляза изминалата политическа седмица.

Тя започна и завърши с протести и скандали.

За първи път воюващите футболни агитки се обединиха или бяха удобно обединени в желанието им да свалят ръководството на БФС заради позорното състояние на националния ни футбол. Вкарването на ултрасите в протеста, което доведе до погроми, използване на водно оръдие и палки, остави без отговор тревожните въпроси кой допусна враждуващите фракции една до друга, откъде са дошли сигналите в МВР за готвени коктейли "Молотов" и защо фенът, пуснал уведомлението до Столична община за протеста, не знае кои са организаторите му. Много удобно погромът се превърна в грамада от атаки срещу вътрешния министър Калин Стоянов. Воят от всички страни на "Промяната" как полицията бие беззащитни момчета трябваше да заглуши зловещото разкритие на Стоянов, че Кирил Петков се е опитвал брутално да кадрува в МВР преди изборите, посочвайки конкретни имена за шефове на регионални полицейски управления.

Лъсна истината, че Петков и ПП искат да се освободят от всеки, който не играе по свирката им.

Затова и намерението им да раздават правосъдие чрез комисия в НС за действията на полицията по време на протеста срещна категоричния отпор на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски: "Парламентът няма да се превръща в разследващ орган. Има инспекторати, прокуратура, съд. Няма да обезличаваме държавата".

Междувременно премиерът акад. Николай Денков прояви витиевато отношение по темата, свързана с протестите срещу БФС. На 20-ти ноември той заяви: "Не мога да бъда премиер в правителство, което бие хората по улиците, както ставаше преди. Моето отношение към министъра на вътрешните работи ще зависи от неговото мнение към насилието. Ако Калин Стоянов не припознае това насилие, ще си подам оставката". От своя страна МВР-шефът недвусмислено заяви:"Не бива да допускаме Министерството на вътрешните работи да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците". И защити полицаите. Напомни обаче, че общината е била длъжна да уведоми СДВР за евентуалното напрежение между враждуващите агитки на протеста срещу БФС. Което обаче не се е случило. Излишно е да припомняме от коя партия беше избран новият столичен кмет, който вероятно се е предоверил на някой от експертите и не е предприел необходимите мерки.

После акад. Денков потвърди, че Кирил Петков е правил опит да кадрува в МВР, но Стоянов не е поддал. МВР-шефът пък отстрани трима полицаи и получи премиерската оценка: Тръгна в правилна посока.

Анализаторите рекоха в един глас: "Разбрали са се!".

"Да, ама, не", както обичаше да се изразява покойният вече журналист Петко Бочаров.

На 23 ноември министър-председателят отново подхвана темата, свързана с МВР и поиска вътрешното министерство да провери имало ли е заплахи от отделни полицаи към министър от кабинета. И обяви, че ще дефинира отношението си към Калин Стоянов тогава, когато получи два доклада - този за протеста срещу БФС и другия за заплашвания министър.

"Очаквам проверки по последния сигнал, който е при мен, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така, че такива хора да не могат да служат в МВР. Няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър", каза Денков.

Междувременно вицепремиерът Мария Габриел влезе в задочен спор с министър-председателя и каза, че оставката на вътрешния министър не стои на дневен ред.

Вероятно скоро ще излезе на светло и заплашваният министър. И на него като на министъра на електронното управление  Александър Йоловски, ще му сложат охрана. Социолози ще гадаят от тв-екраните какво точно е станало. И...случаят ще мине в графата "Разни". А до нея, както е известно, почти никога не се стига. Нито във фирмите, нито в държавното управление.

Зад заплахите все повече прозира почеркът на ПП.

Защото са неспокойни, са на път да изпуснат властта при едни предсрочни избори. Макар и такива да не се задават на хоризонта.

В четвъртък агенция "Тренд" оповести проучване, според което има ерозия в подкрепата към правителството и високо недоверие спрямо изборния процес.

47% от анкетираните са на мнение, че вотът не е бил честен. Но...не се регистрира желание за предсрочни парламентарни избори.

Обаче напрежението между партньорите във властта се покачва. На 23 ноември стана ясно за поредна атака на Делян Добрев от ГЕРБ към ПП - този път срещу Асен Василев. "Опомни се, заробваш държавата и децата ни с нови 37.4 милиарда дълг. Такъв не е имало от Освобождението насам", написа той в писмо до министъра на финансите.

Че т. нар. "сглобка" скърца, вече никой не се съмнява.

Но всички  - и управляващи, и опозиция - са наясно, че ако държавата осъмне без бюджет на 1 януари, ни чака тежка финансова година. Без бюджет едва ли ще останем.

Въпреки протестите на миньори,  енергетици, земеделски производители, актьори, музиканти и др.

Така, че избирателите трябва да бъдат поне частично финансово удовлетворени. В това число влизат и пенсионерите.

Поради това ще има и допълнения към бюджета за 2024 година. Парламентарните партии ще се тупат в гърдите обяснявайки на електората колко много са угрижени за него.

А в централите им ще продължи подготовката за европейските избори, които в България ще се проведат на 9 юни.

Отпускарският сезон вече ще е настъпил и на хората няма да им е до протести.

Освен всичко това анализаторите очакват от следващия ротационен премиер Мария Габриел,   която ще встъпи в длъжност през март догодина, силна политика - и във вътрешен, и във външен план. Защото за редовия български избирател не е едно и също дали министър-председателят му ще говори пред празна зала в ЕП, или ще го посрещат най-високопоставени длъжностни лица от Европейската комисия.

А Габриел е диалогичен, млад и усмихнат, същевременно сериозен и умерен политик с европейски размах.

Есента, когато обикновено и политиците се зъвръщат от своите отпуски, се отпушва за протести към зимата на недоволството.

От управляващите ще зависи всичко. Ще влеят ли "свежа кръв" в изпълнителната власт? Ще успокоят ли хората с инвестиции в живота и различните сфери на обществения живот? Ще имаме ли най-после адекватно образование и здравеопазване? А националната сигурност, накъде ще се насочат усилията на държавата след изборите в отделните страни в Европа и в САЩ?

Що се отнася до заплахите, за които периодично ни уведомяват властимащите, те вероятно ще се окажат патент на една партия със затихващи функции.  

На този етап партията, която показва държавническо мислене и гаси всички пожари във властта, е ДПС.

Но докога ще е така? Отговорът даде Пеевски, хвърляйки в размисъл и власт, и опозиция: "Най-хубавото предстои"!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай