Закон ще спасява общини от фалит

Закон ще спасява общини от фалит | StandartNews.com

"Една от първите законодателни инициативи на МФ през новата 2016 г. ще бъдат промени в Закона за публичните финанси, с които да се въведе механизъм за финансово оздравяване на общините, защото сега държавата няма начин, по който да предпази едно кметство от фалит". Това каза министърът на финансите Владислав Горанов за вестник "Кмета.бг".

Новият механизъм ще има следната логика - ако една община иска да бъде подпомогната от правителството, тя трябва да представи план за оздравяване, приет от общинския съвет, и на базата на него ще се дава финансиране или ще се отказва такова. Финансовият министър мотивира необходимостта от въвеждането на този механизъм, като казва, "че трябва да се сложи край на практиката неуспешни местни политици да докарват общината до фалит, а после правителството да им плаща сметките". Този модел ще бъде предложен за обсъждане в Съвета по децентрализация на държавното управление и впоследствие в парламента.

Министър Горанов подчертава, че засега МФ осигурява възможност за "глътка въздух" на закъсалите финансово общини, като отсрочва задълженията им с временни безлихвени заеми от държавата. Бюджетите на общините са много лошо структурирани по отношение на приходната им част, казва Горанов. "При 4,5 на хиляда максимална ставка за данък недвижими имоти, общините имат средно 1,7 промила и от нея реализират средно 67% събираемост. 270 млн. лв. е приходът от данък сгради на територията на цялата държава. Няма как с около 0,3% от БВП да се финансира местната власт или пък да се изгражда устойчива градска среда при положение, че всеки гражданин има претенции към мястото, в което живее", казва министърът на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай