За методиката на ЦИК и нейните реализации

За методиката на ЦИК и нейните реализации | StandartNews.com

Михаил Константинов, специално за "Стандарт"

От 1990 г. насам преди избори ЦИК публикува методика, която представлява алгоритъм (или правило) за превръщане на подадените гласове в мандати. В случая интересни са парламентарните избори.

Ако изключим независимите кандидати, българската изборна система (БИС) е пропорционална. Партиите, прескочили бариерата от 4% от действителните гласове, си разпределят 240 мандата пропорционално на подадените за тях гласове. БИС е двойно-пропорционална система, при която общият брой мандати на всяка партия се определя на национално ниво, а персонификацията на тези мандати става чрез 31 регионални партийни листи. Поради това методиката включва две основни стъпки.

На първата стъпка всяка партия или коалиция получава общия си брой мандати въз основа на подадените за нея гласове в страната и чужбина. До 2005 г. това ставаше по метода на Д'Ондт, а след това се прави по метода на Хеър-Нимайер. Двата метода дават близки резултати. Вторият метод е по-разбираем и всеки може да го реализира на калкулатора в мобилния си телефон. При този метод, ако партията има гласове примерно за 99,6 мандата, то тя ще получи не по-малко от цялата част 99 и не повече от 100 мандата, т.е. дробната част 0,6 може да донесе, но може и да не донесе мандат.

На втората стъпка методиката „разхвърля" спечелените от всяка партия мандати по 31 районни партийни листи, така че сумата от мандатите във всеки район да е равна на определено число, пропорционално на населението на района. Тази стъпка е сложна и без значение за общия партиен резултат, от който зависят следизборните коалиции и опозиционните конфигурации. Именно тази втора стъпка при методиката от 2013 г. е спорна, защото може да доведе до неуспешен край на процедурата. Това се случва, когато една партия получи по райони повече мандати от цели части, отколкото е общият й брой мандати на национално ниво. В този случай ЦИК трябва да приложи & 2 от Заключителните разпоредби в методиката и да реши как да разпредели мандатите по листите.
Методиките за минали избори бяха свободни от тази особеност.

И накрая за кода, който е програмна реализация на методиката. В момента тече конкурс за най-добър код, вж. electionscontest.wordpress.com. Официалният код, разработен от „Информационно обслужване" АД, е собственост на ЦИК. Има вече няколко десетки кода на различни програмни езици и аз желая на младите български програмисти успех в конкурса. А на всички нас пожелавам весели празници! И нека се отнасяме към изборите с нужната сериозност, но без истерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай