Вторник,

За първи път: Служебен кабинет предава властта на друг служебен

От: Стандарт -
334
За първи път: Служебен кабинет предава властта на друг служебен
A
A
A

За първи път в историята на България един служебен кабинет предава властта на друг служебен. Точно в 9.03 минути президентът Румен Радев влезе в Гербовата зала на МС, за да представи второто си служебно правителство. 

Ето ги новите министри в служебния кабинет

"Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава и задвижи контролните й системи. Постигнат беше рекорден икономически ръст и рекордно ниска безработица. Активизира се социалната политика към най-уязвимите. След 13 г. политическо безхаберие бяха актуализирани пенсиите, реформата в ТЕЛК избави от унижение българските граждани. Планът за възстановяване бе изведен от насипното състояние. Спряхме изгарянето на вредни отпадъци, което поболяваше години наред българите, докато някои трупаха печалби. Овладян бе хаосът с ковид кризата. Изведен бе от задънена улица проектът за изграждане на детска болница. 

Уважаеми министри, благодаря ви, че доказахте, че е възможно успешното управление в името на България", каза в речта си държавният глава.

Вие върнахте доверието в институциите, добави той.

За съжаление политическата класа не възприе модела. За първи път България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго, да актуализира бюджета и то в условията на криза.

Вие разбрахте колко трудно се възстановява държавността след олигархично управление. Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за сквоя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт.

Но вие вече доказахте, че имате характера не само да се справите с тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България.

Срещу вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области. Като кризата с цената на тока, липсата на законност в пътното строителство, като компрометираната още в началото ваксинация.

Знам, че правителство без парламент няма капацитет да изпълнява стратегически задачи. Но времето не чака. Затова очаквам с разумни стъпки да продължавате да работите за излизане от кризата и подобряване на живота на хората. Да работите с мисъл за бедните, да набележите хоризонт за ускорено развитие", каза Радев.

"Ще оправдаем доверието", каза премиерът Стефан Янев. Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани в две направления. Едното е организацията на честни избори. Надявам се българските избиратели да бъдат достатъчно мобилизирани и мотивирани. Държавата не може да функционира в постоянна политическа криза. Нуждаем се от стабилно парламентарно представителство, което да предлага идеи и визии, които да бъдат подкрепени от законодателни инициативи.

Предстоящите месеци няма да бъдат леки. Необходимо е да се управляват ефективно наличните вече кризи и да се предотвратява появата на нови. Интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени. Това, което ни мотивира при встъпване в длъжност, е отговорността. Оценката ще бъде дадена от българските граждани. За себе си мога да заявя, че ще продължа да работя съвестно и отговорно", каза Стефан Янев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията