Юрист описа щетите от конфликта между Гешев и Петков

Целият сюжет между управляващите и прокуратурата е политически, а не правораздаване

Юрист описа щетите от конфликта между Гешев и Петков | StandartNews.com

Премиерът Кирил Петков бе извикан на разпит в прокуратурата вчера, заедно с началника на кабинета му Лена Бориславова. Двамата представиха списък с 19 имена, които може да са свързани с икономическа престъпност у нас. Министър-председателят нарече призоваването му пиар ход на прокурорите. Президентът Румен Радев пък определи това като "институционално изнудване".

"Целият сюжет между управляващите и прокуратурата, свързан с призоваването на премиера и началника на неговия кабинет, повече ми прилича на политически, отколкото свързан с правораздаването", разкри пред НоваНюз доц. Христо Христев - преподавател по право на Европейския съюз в Софийския университет.

Според него Кирил Петков не винаги формулира правилно постановката си по темата, но той има право да задава такива въпроси. "Призоваването му от прокуратурата е нормално, защото прокуратурата има право да привика всеки, който може да даде информация за престъпления, но начинът, по който се случва, е чисто политически", подчерта юристът.

"Разнасянето на списъци с хора, които трябва да бъдат разследване ме смущава. Разследване по списък не може да се прави, не е това начина, това е тоталитарен начин", каза още доц. Христев.

За него очевидно има някакъв тип реакция на главния прокурор Иван Гешев, с което той показва, че притежава доста инструменти в ръцете си, за да влияе. Той изрази надеждата си, всичко по тази тема ще се развие в полето на закона, защото има свидетелства от изминалите години, че прокуратурата може да действа тенденциозно и избирателно спрямо определени лица.

"Обвинения към член на правителството може да има, ако има достатъчно факти за това, те нямат имунитет", отбеляза доц. Христев

"Премиерът твърди, че е занесъл публично известни данни, но той трябва да знае, че не е работа на министър-председател да казва кой е извършил и кой не е извършил престъпление. За това има институции, така се случва в правовата държава", допълни той.

По въпроса за възможността правосъдният министър да иска освобождаване на главния прокурор доц. Христо Христев заяви, че е нужно да има факти за неизпълнение на задълженията, за да има такова искане.  "Аз съм скептик, че това ще се случи. Просто поради обществен натиск това няма да стане", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай