Йотова събира шефове от Интерпол на границата

Илияна Йотова проведе разговор в края на февруари в Хага със зам.-директора на Европол Олдржих Мартину за борбата с тероризма, прането на пари, корупцията и нелегалната миграция

Йотова събира шефове от Интерпол на границата | StandartNews.com

Зам.-председателят на комисията по правосъдие и вътрешни работи в Европарламента Илияна Йотова (БСП/ПЕС) събира шефове на Интерпол, Европол и Агенцията за убежищата в ЕС на границата ни с Турция утре. Форумът на високо равнище ще се състои в Харманли, а два дни наши и чуждестранни експерти в областта на сигурността и бежанците ще дебатират проблемите с миграцията от Близкия изток и възможността европейските държави и в частност България да се справят с тях.

Пред "Стандарт" Йотова подчерта, че до две седмици Европейската комисия трябва да внесе за обсъждане в Европарламента новото законодателство за миграцията. Форумът у нас ще даде възможност на европейските експерти да коментират с представители на МВР и местните власти проблемите с бежанците у нас. Участниците в семинара ще посетят загражданията по границата ни с Турция, както и бежанския център в близост до браздата.

Преди няколко седмици в Страсбург Йотова заяви, че най-големият натиск е в Средиземноморието, но не по-лека е ситуацията на сухопътната граница между България и Турция. "Само за месец декември 2014 година нови 1500 емигранти са се опитали да влязат в страната ни. Расте и нелегалната емиграция от Косово към Унгария", предупреди тогава евродепутатът ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай