Президентът похвали ИТН за последователността за С. Македония

Очаквам отговорност, каза Румен Радев

Президентът похвали ИТН за последователността за С. Македония | StandartNews.com

Представители от партията "Има такъв народ" са за при президента. На консултациите за съставяне на правителство са Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.

Президентът Румен Радев заяви, че решаването на кризи изисква ясни решения от политиците, за да се отговори на растящите тревоги на хората заради цените и войната в Украйна. Очаква и амбициозна и последователна външна политика, за да не допуснем България да остане в периферията на ЕС. Толерантността в българската политика е много кратка, заяви Радев и отбеляза последователната политика на ИТН по отношение на Северна Македония. Необходими са време и усилия за съставяне на правителство, но и неотложни действия за приемането на бюджета и важни закони, от които зависи Планът за въстановяване и устойчивост, каза Радев.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира, че е удовлетворяващо за тях, че президентът постъпва отговорно - нещо, което не се осъзнава от част от политическите партии. Вашата роля е изключително важна, прекрасно е, че вие ясно го съзнавате и не се криете. Благодари, че е оценена последователността им.

Благодаря ви за оценката, че сме последователни, защото последователността в българския политически живот не е на почит. Виждаме лицемерие и лъжа, каза Йорданов. 

Той помоли да бъде разсекретен Консултативният съвет при президента от януари, за да се види кои политици лъжат по темата Северна Македония. "Вие решавате. На този съвет не се казаха неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи", заяви Йорданов.

По думите му те осъзнават ситуацията и ще направят всичко по силите си, без да прекрачват морални граници.

Очаквам отговорност, каза Румен Радев.Как виждате формулата за излизане от кризата, допълни още той. 

Ще направим всичко по силите си, но не на всяка цена, каза Тошко Йорданов.

Президентът Румен Радев продължава консултациите с парламентарните политически сили, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Предстоят срещите на държавния глава с  "Демократична България" и "Възраждане".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай