Йордан Бакалов: Ще сложа полицай до всеки язовир

Йордан Бакалов: Ще сложа полицай до всеки язовир | StandartNews.com

Йордан Бакалов, служебен вътрешен министър

- Господин Бакалов, видяхте на място ситуацията в Мизия. Какво е впечатлението ви?

- Институциите действат добре, организирано. Но за мен определено е много важно оттук нататък хората да се успокоят. И в тази връзка разпоредих на шефа на областната дирекция на МВР да постави по един полицай на всеки язовир. А това беше и молба на кмета на общината. Другото много важно е превенцията. Трябват общи действия срещу такива природни бедствия. Моята идея е най-после да влезе в действие национален план за действия при кризи, бедствия, аварии и катастрофи. И той да бъде финансово подсигурен. Всичко това да е свързано с подготовката на всяко едно населено място. Във всяка една община да има подготвени хора, които да знаят как се реагира. Нека един път завинаги ние, българите, да разберем, че трябва наистина да сме подготвени за такива ситуации. Не само на хартия да приемаме планове и когато дойде ситуация, да се чудим какво да правим.

- Вие откривате ли грешка някъде по веригата при превенцията на това бедствие?

- Аз съм тук само от час. Но нещото, което аз си задавах като въпрос, е защо не е издигната допълнителна стена. И това ми беше първото питане към кмета. Увериха ме и от МВР, че е имало изградена стена, но проблемът е в географското положение на града и това, че реката е заобиколила самата стена. Така че не смятам, че трите дни са проспани. Хубавото е, че след това организацията съществува. Но най-важният въпрос е оттук нататък.

- В самия град мирише на тиня. Има опасения, че може да плъзнат зарази и епидемии.

- Това не е в компетенциите на МВР, но знам, че в петък здравният министър ще е на място, за да проследи ситуацията.

- Каква е поуката от поредното бедствие?

- Искам да призова и медиите, че трябва да помогнат да подготвим хората за такива ситуации. Разберете, ние сега ще дадем много повече пари, отколкото ако бяхме дали преди това по-малко пари и да подготвим хората за това така наречено предизвикателство. Става дума за превенция, обиграване на ситуация, извеждане на хората да знаят къде и как да отидат. Всичко това се тренира и това не е измислено от министър Бакалов, а от държави, които са много напред в гражданската превенция.

- Хората от Мизия показват риби, които плуват по улиците. Те са убедени, че виновниците за потопа са тези, които стопанисват язовирите в района, защото са ги изпуснали в най-неподходящия момент. Какво може да се направи за по-добър контрол в това отношение?

- Знам, че при президента се е обсъждала промяна в Закона за водите. Продължаващото стопанисване на язовири от много общини и институции няма как да го има занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай