Йордан Цонев каза вариантите. Програмен кабинет или избори

Това правителство е много опасно, заяви зам.-председателят на ДПС

Йордан Цонев каза вариантите. Програмен кабинет или избори | StandartNews.com

Това правителство е много опасно. С политиката си то засилва антиевропейските и антинатовските настроения в страната, то помага на Путин. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за Нова тв.

Конституционно е възможно да има ново правителство в този парламент, но политическото ми мнение е, че това много трудно може да стане, почти е утопия, коментира Цонев и заяви, че противоречията между партиите в управляващата коалиция не са преодолени.

Слушам БСП говорят за къс програмен кабинет със същото мнозинство. Но и този кабинет бе програмен, имаше 180 страници програма. Правиха програма в един мол, нищо от нея не се изпълни, каза Цонев.

Ние, ДПС, последователно сме опозиция на това правителство от първия му ден. Второ – председателят на ДПС Мустафа Карадайъ още май месец каза, че изходът за страната са предсрочни избори, припомни зам.-председателят на ДПС. Той заяви, че не е вярна тезата, според която ако сега се отиде на предсрочни избори, страната ще бъде хвърлена в хаос.

Защото не беше вярно и миналата година. Същите, хора, които сега ни казват, че ще хвърлим страната в хаос, ни накараха три пъти да ходим на избори при положение ,че имаше пандемична криза, която е по-силна от войната. Ние им казвахме направете кабинет, а на тях им трябваше време да промотират двамата служебни министри, коментира депутатът.

Антикризисни мерки ще има. Актуализация на бюджета миналата година имаше при служебен кабинет, което бе абсолютен прецедент в 30-годишния ни преход. Това стана с нашата решаваща помощ, припомни Цонев.

С тези параметри, които са предложение, актуализация на бюджета няма да има. Но с други, по-добри – да, категоричен бе Цонев. И обясни, че на първо четене ДПС няма да подкрепи бюджета. Но между първо и второ четене ще подкрепим всички мерки, дори ще ги усилим и фокусираме, там, където трябва, както направихме и през септември 2021 г., за да има пари за бизнеса, за пенсионерите, за хората, каза Цонев. Той потвърди, че ДПС ще подкрепи намаляването на ДДС за хляба и облекченията за горивото. И ще добавим значителна сума за животновъди, растениевъди, тъй като идва продоволствена криза, а за тях няма предвидени пари,  каза зам.-председателят на Бюджетната комисия в НС.

Йордан Цонев коментира и защо ДПС подкрепи Любомир Каримански за шеф на БНБ. Ние не желаем да подкрепяме кандидат за гуверньор (и за който и да е от регулаторите) на Иво Прокопиев и кръга „Капитал”. Те от първия ден казват под различни мантри: на нас ни трябват регулаторите. Затова подкрепихме Каримански, защото не е от техния кръг. Защото знаем, когато техният кръг поеме регулаторите, какво се случва в България, каза Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай