Янков: Бюджетът отговаря на ангажимента на БСП за икономически растеж

Янков: Бюджетът отговаря на ангажимента на БСП за икономически растеж | StandartNews.com

Варна. "Не мога да се съглася с оценките, че новият бюджет не се различава особено от тазгодишния, приет от кабинета „Борисов", това заяви пред Радио „Фокус" – Варна народният представител от Коалиция за България Красимир Янков. Той обясни, че основният инструмент за реализацията на една или друга политика е бюджетът. „В този смисъл, бюджетът за следващата година отговаря на ангажимента на БСП към българските граждани за постигане на икономически растеж и измъкване от блатото и застоя, в които вкараха страната бившите управляващи от ГЕРБ", добави Красимир Янков.

Той разясни, че цялостната философия на Бюджет 2014 е поставена върху търсене на конкретни резултати, а именно рестартиране на икономиката и ускоряване на растежа. По думите му, основен акцент е поставен върху социалната политика. „Вече споменах във вашето студио, че този бюджет е най-социалният за последните 10 години. Коледните добавки за пенсионерите, възстановяването на швейцарското правило за ежегодно повишаване на пенсиите, повишаването на минималната заплата, увеличените пари за отглеждане на дете, за енергийни помощи – това са само малка част от всички мерки, насочени към хората. Тези мерки на практика ще стигнат до всяко българско семейство", допълни още Красимир Янков.

Той подчерта, че сред лостовете в бюджета за 2014 г. за стимулиране на икономическия растеж са повишаването на ефективността на публичните разходи, подобряването на качеството на публичните услуги, както и промените в данъчното законодателство за намаляване на административната тежест. „Коректното отношение на държавата към бизнеса бе усетено още в първите месеци на новото правителство – започна изплащането на всички дължими към фирмите средства", заяви Красимир Янков. Към мерките за стимулиране на растежа той отбеляза и предвидените 500 милиона лева за националната публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". „Винаги сме казвали, че образованието трябва да е сред приоритетите в нашата политика. Ето ви го и финансовото изражение на това твърдение в бюджета – допълнителни 100 милиона лева за повишаване качеството на обучението.

„След като изброих всичко дотук, мисля че няма колебания дали този бюджет прилича на тазгодишния, приет от ГЕРБ", каза народният представител от Коалиция за България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай