Янев: Готов съм пак да стана премиер, ще подкрепя партия на Петков

Не съм сигурен, че при следващите избори ще може да се сформира правителство, каза служебният премиер

Янев: Готов съм пак да стана премиер, ще подкрепя партия на Петков | StandartNews.com

Дали съм готов отново да бъда премиер - това е решение на президента, но да, готов съм да продължа да го правя. Това заяви служебният премиер пред Нова тв.

Парламентът трябва да реши как да бъдат изборите, отговори на въпроса Янев дали изборите ще бъдат 2 в 1.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков проговори за партията си

За 2 в 1 има и предимства, има и недостатъци. Държавата е готова да ги организира и по единия, и по другия начин. Но проблемите ще бъдат в ЦИК, защото вероятно ще се наложи закупуването на нови маши, с настройването им и т.н. Защото става въпрос за две различни институции, техните кампании също ще бъдат различни и вероятно ще раздвояват хората. Но всичко зависи от Народното събрание, обясни Янев.

"В момента не можем да бъдем сигурни дали ще има правителство при следващи избори, защото сме в перманентна политическа криза - на политическото лидерство и на политическото представителство. Липсата на връзка между партиите и гражданите не е типично български феномен, но е отчетлива у нас в момента. Гражадните не се чувстват представени от партиите, това води до политическа криза и отваря вратата за нови политически субекти.

Готов съм да подкрепя Асен Василев и Кирил Петков, ако решат да запълнят тази политическа ниша", каза още Янев. "Трябва да се търси реална връзка с хората, не с популизъм, а с реално ангажиране на хората. Бих се включил във всеки проект, който работи за България. Да престанем с персонализацията, когато говорим за партии и партиен живот. Не е един безкрайният гений с идеите и визиите. Говорим за нормален партиен процес, нека да не даваме прибързано оценки", каза Янев, след като му бе зададен въпросът дали това няма да е политическият проект на президента Радев.

Всичко е възможно, отговори Янев на въпроса дали този политически проект може да е готов още за следващите избори.

"Нека да оставим хората да си дават посланията и да си вършат работата, а после да даваме оценки. Не само ИТН, но и другите партии дават разнопосочни сигнали и предполагам, че ще бъдат наказани на следващите избори", каза още той.

По списъка "Магнитски" - ЕК задава два въпроса по отношение на това, което направи България - дали се спазват правилата в ЕС и дали има замразяване на активи на хората в списъка. И на двата въпроса отговорът е не, каза Янев.

Българският списък е предназначен само информативно към държавните и общински фирми да бъдат предпазливи и той вече си изигра ролята, допълни още Янев.

Всички анализи сочат, че ситуацията в Афганистан и гражданите извън границите на страната ще създадат силна мигрантска вълна. Ние очакваме сериозен натисск и сме взели мерки. Увеличили сме броя на  граничните полицаи, те си имат начин да се справят, посочи служебният премиер.

На въпроса дали децата на Янев са назначени в БЕХ и Булгаргаз, Янев отговори:  Децата ми са достатъчно големи, за да си развиват кариерата. И медиите, и парламентът бяха уведомени за конкурсите и назначението им. Не мисля, че има проблем, не е имало протекции.

Каква оценка поставя на правителството по десетобалната система: Работа в екип, прозрачност, отчетност - това е един пример за това как трябва да работи правителство в демократична държава. Търсенето на баланст, търсенето на съгласие - това трябва да се запомни, каза още Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай