WSJ: Малка партия е определяща сила за правителство в България

WSJ: Малка партия е определяща сила за правителство в България | StandartNews.com

Ню Йорк. Малка националистическа партия, която обвинява чуждестранни компании, че ограбват България, се превърна в определящата сила за сформиране на ново правителство в страната. Това се случва след като гладоподователите са лишили която и да е партия от чиста победа на парламентарните избори, пише изданието „Уолстийт джърнал".

От общо 96% от вота в неделя „Атака" има 8%. Този резултат дава достатъчно места на партията , за да осигури необходимото мнозинство в 240-местния парламент на страната другите партии.

Голяма част от кампанията на „Атака" бе свързана с критика към чуждестранни корпорации, които доминират над местната икономика, пише още изданието. Партията се стреми към предоговаряне с инвеститорите, както и увеличаване на минималната работна заплата.

Изданието пояснява, че предишното правителство е било водено от партия Граждани за европейско развитие на България или ГЕРБ, която е завършила на първо място в гласуването в неделя, но само с 31% от гласовете.

Социалистическата партия е втора с 27% и вече има подкрепата на Движението за права и свободи, партия, съставена от предимно българи от турски произход, който спечели около 10% от гласовете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай