Втора седмица дебати по бюджета

Втора седмица дебати по бюджета | StandartNews.com

София. За втора седмица депутатите ще работят извънредно, в опит да приемат на второ четене Закона за държавния бюджет за 2014 г.

В програмата на извънредното заседание е включено и обсъждане на второ четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, първо гласуване на Закона за здравното осигуряване, първо четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, първо четене на промените в Закона за рибарството и аквакултурите, второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране.

Очаква се да се реши окончателно ще бъде ли намалена и с колко субсидията на партиите, получили над 1% от гласовете на изборите през май.

Преди седмица парламентарната комисия по бюджет и финанси реши субсидията да се намали от 12 на 11 лв. за получен глас на вота по предложение на шефа на комисията Йордан Цонев (ДПС). То дойде след работен семинар на управляващите в Боровец, където беше договорено намаление на държавното финансиране с до 10%. Предложението на Цонев беше прието без дебати с гласовете на БСП, ДПС и Атака, а от ГЕРБ се въздържаха.

Дни по-рано преди това заседание бюджетната комисия отхвърли други две предложения за намаление на субсидията и с гласовете на БСП и ДПС и пасуването на ГЕРБ беше запазено статуквото.

Предстои депутатите да гласуват повторно и оспорените разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет от Народното събрание на 24 октомври 2013 г., върнат с Указ на Президента на Републиката.

Извънредното заседание ще започне в 10.00 часа и ще продължи до 16.00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай