Петък,

ВСС подкрепи Цацаров

От: Администратор -
4261
ВСС подкрепи Цацаров
A
A
A

София. Кадровиците подкрепиха Цацаров с декларация срещу обвинения, че прокуратурата участва в дестабилизацията на страната.

Висшият съдебен съвет прие декларация в защита на главния прокурор Сотир Цацаров и прокуратурата на република България. Тя бе подкрепена от 19 от членовете на съвета, 2-ма гласуваха против и 2-ма се въздържаха.
„Декларацията е внесена от 13 от членовете на кадровия орган на Темида. Не даваме оценка от наша страна за работата на прокуратурата извън ролята на нейното конституционно положение да следи за спазването на законите в страната. Искам да заявя едно свое разбиране, че Темида е с вързани очи, но не е сляпа, а още по-малко глуха и знае кога и как е насилвана", заяви един от членовете на ВСС и вносител на декларацията Камен Иванов.

Магистратите бяха категорични, че ще отстояват независимостта на съдебната система докрай. „Декларацията няма никакъв политически оттенък. Българската пркуратура е обвинена, че дестабилизира държавата и извършва национално предателство. Нито един политически фактор няма право на такъв изказ. Не можем да приемем, че българската прокуратура е съставена от предатели", заяви Иванов.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев припомни, че през годините му се е налагало да обсъжда с журналисти за „стистнати зъби", но времето за приемане на такава декларация е дошло.
„Вероятно ще има гласове, извън тази зала, които ще кажат, че днес е по-лесно да бъде приета тази декларация, отколкото вчера. Този Висш съдебен съвет има последователна позиция в случаите, когато следва да бъде отстоявана независимостта на съдебната власт. Затова ще подкрепя тази декларация", категоричен бе Груев.

Друг от членовете на кадровиците - Юлиана Колева заяви, че няма да подкрепи декларацията, тъй като по този начин ВСС ще влезе в политически спор.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Цацаров Всс Вкс

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички