Волен Сидеров отново остана без имунитет

Волен Сидеров отново остана без имунитет | StandartNews.com

Народните представители дадоха разрешение за възбуждане на наказателно преследване по две стари обвинения срещу лидера на АТАКА Волен Сидеров от 2011 г. и 2013 г. - за хулигански прояви в Батак и за нападение над журналист при учредяването на миналия парламент. В подкрепа на първото искане на главния прокурор гласуваха 119 депутати, а 1 се въздържа, нямаше "против". По второто искане 113 бяха „за", а 5 се въздържаха. Лидерът на "Атака" не се появи в залата, както и останалите депутати от парламентарната група.

Срещу Сидеров са образувани досъдебни производства и по двата случая.

Първият засяга нападението на лидера на АТАКА над журналист от телевизия "Скат" при учредяването на миналото Народно събрание на 21 май 2013 г. Припомняме, че тогава Сидеров отправи обиди и заплахи към журналиста, хвана ръцете му и избута микрофона му, като настояваше за извинение за думи на собственика на телевизията - по това време Валери Симеонов, който в момента е съпредседател на Патриотичния фронт. В искането на главния прокурот по случая се посочва, че събраните доказателства свидетелстват за нанасяне на телесна повреда на полицейски служител, при и по повод на изпълнението на служебните му задължения.

Във второто искане се посочва, че Волен Сидеров е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. То е свързано със сблъсъци от 17 май 2011 г. в Батак, на площад "Освобождение", по време на тържествата, посветени на 135-годишнината от Априлската епопея. Тогава Сидеров се качи на трибуната и отскубна кабелите за озвучаването. Според прокуратурата в случая става въпрос за хулиганство, извършено с особена дързост, и нанасяне на телесна повреда на полицейски служител при и по повод изпълнение на службата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай