Военният шеф внесе поправка "Шивиков"

Военният шеф внесе  поправка "Шивиков" | StandartNews.com

Министър Николай Ненчев ще внесе поправки в Закона за защита на класифицираната информация. Целта е да се ограничат случаите на отнемане на достъпа до секретни документи при образувано досъдебно или съдебно производство, но преди да е влязла в сила присъда. Поводът е уволнението на ген. Димитър Шивиков заради отнет допуск по повдигнато обвинение. Другата идея е при оправдателна присъда съдът да разреши допускът да бъде възстановен преди изтичане на срока от три години, както е сега.

От ГЕРБ, РБ и ПФ са подкрепили идеята за промени в закона. В Министерството на отбраната е назначена работна група със задача изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В работната група ще се обсъдят случаите на прекратяване на договорите за военна служба, в това число и хипотезата - при отнемане на достъп до класифицирана информация.

При обсъждането ще бъдат отчетени и предложенията, постъпили от въоръжените сили за такава законодателна промяна, която да гарантира както интереса на военнослужещия с отнет достъп, но без влязла в сила присъда, така и интересите на държавата, съобщават от МО. Военният министър Николай Ненчев категорично се обяви в защита на ген. Димитър Шивиков, който подаде оставка след заведено дело срещу него по анонимен сигнал, че е използвал войнишки труд за ремонт на апартамента си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай