Внасят до часове френското предложене за РСМ

В НС се състоя среща на френския посланик Флоранс Робин с депутати от Групата за приятелство между България и Франция

Внасят до часове френското предложене за РСМ | StandartNews.com

Предложенията на френското председателство за вдигане на ветото на България за започване на преговори на РС Македония с Европейския съюз ще бъдат внесени до часове в НС.  В четвъртък в Народното събрание се състоя среща на френския посланик Флоранс Робин с депутати от Групата за приятелство между България и Франция.На срещата, която е започнала в 11.00 часа, тя е заявила, че до часове внасят френските предложения и се надява те да бъдат гласувани в следващите дни, както е постигната договорка.

Тази информация потвърждава написаното по-рано от БГНЕС, че премиерът Кирил Петков ще изпрати още днес френските предложения в Народното събрание.

Петков се е похвалил, че "е запознат в подробности със схемата как ще стане всичко това": "В четвъртък /16 юни, бел.ред./ ще бъде изпратено официално до всички държави-членки на ЕС, а аз утре лично го пращам в парламента". Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: "Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят плътно зад мене. Ще го приемем, и след това падаме и продължаваме".

В сряда в самото начало на заседанието на Министерски съвет Петков изчете искането му, което бе прието веднага, "предложението на френското председателство веднага да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика". С този ход Петков, освен че изолира всички от този важен въпрос, включително и МВнР, на практика крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с чужди дипломати.

Кирил Петков обещал през днешния ден и "брутална дипломатическа атака срещу всички български политици от страна на чуждите дипломати в София". Според него най-активни ще бъдат френските, германските и американските дипломати.

В сряда по време на изслушването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание стана ясно, че Кирил Петков е обещал на еврокомисаря по разширяване на ЕС Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което приключва само след десетина дни на 1 юли.

Очевидно Кирил Петков възнамерява лично да вземе това решение по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 23 и 24 юни в Париж. В инструкциите, които правителството е изпратило до нашия постоянен представител на България в ЕС Румен Александров във връзка с разговорите между Скопие и София, се откроява липсата на чувствителния въпрос за общата история, и е налице намерение за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще представлява част от условията, приложими в преговорите, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на реален напредък при изпълнението на Договора).

В случая е смущаващо и мълчанието на президента Румен Радев, който преди месец благодари за усилията на президента Макрон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай