Властта влезе в чистилището

ПП-ДБ ще правят конституционна реформа, но по проекта на ДПС, Движението поиска нов обществен договор

Властта влезе в чистилището | StandartNews.com
  • ГЕРБ се върна в управлението, но получи ресто - Делян Добрев
  • ПП-ДБ ще правят конституционна реформа, но по проекта на ДПС, Движението поиска нов обществен договор

 

Най-много сълзи са изплакани над сбъднатите желания. И Бойко Борисов, и Кирил Петков разбраха по трудния начин тези думи на Майка Тереза. Днес и двамата имат всичко, за което се бореха, но нито един от тях не е доволен. Защото, когато газиш наред по пътя към целта си, не е ясно дали крайният резултат е благословия или проклятие.

Най-трудните преговори родиха най-неочаквания кабинет. Първите използваха всички в парламента, за да накарат вторите да се решат на управление с тях. Вторите изнудиха първите, за да им измъкнат и мандата, и премиера. Така от вторник ГЕРБ има власт и вицепремиер, но няма министри. Хората на Кирил Петков и Асен Василев

имат министри, но нямат властта да решават сами

"Демократична България" получиха правосъдното министерство, но са зависими от ГЕРБ и променливата промяна. ДСБ са фактор в управлението, но с Борисов, който от години е трън в очите на ген. Атанас Атанасов.

А всички вкупом трябва да приемат проактивната роля на ДПС, ако искат да изпълнят основното си обещание - смяна на главния прокурор.

Кабинетът се превърна в изкупление за партиите, които три години се изчегъртваха, изтриваха и захвърляха в окопите на разделението и омразата. Всяка от тях бе принудена да признае греха си, да приеме чуждия и да го плати с лихвите.

Бойко Борисов подари властта на Кирил Петков, който го арестува. И забрави за "онези записи". Но получи ресто в лицето на Делян Добрев, който вече го засенчва по рейтинг, гласувайки единствен срещу кабинета "Денков-Габриел".

Кирил Петков се сдоби с кабинет на "Промяната" и подкрепа за смяната на Иван Гешев. Но трябваше два пъти за седне очи в очи и да преговаря с най-омразния му човек - Делян Пеевски.

За да е пълна иронията,

Борисов и Петков взаимно ще си пазят имунитетите

от Гешев, който подкара депутатите по домова книга.

Асен Василев се върна във финансовото министерство, но го чака най-тежкия мандат - да направи невъзможното: хем 3 процента дефицит, хем високи разходи за пенсии, заплати, общини и бюджетни организации.

Христо Иванов ще прави съдебна реформа, но чрез промяна в конституцията, както настоява ДПС и следвайки проекта на Движението, защото то първо облече в закон препоръките на Венецианската комисия и Брюксел.

Косвено кабинетът "Денков-Габриел" се превърна в чистилище и за останалите партии. БСП трупа точки като "яростна опозиция", но плати рейтинга си с разкритието на Деница Сачева, че Георги Свиленски е бил уговорен за министър.

"Възраждане" качва проценти преди местните избори, но с войнственото си поведение в пленарната зала породи въпроса за морала в политиката. ИТН се забавляват в зала, но бяха принудени от новата ситуация да прехапят езиците си и да намалят сарказма.

За да се изгради нещо ново,

старото трябва да се разруши до основи

Случайно или не в четвъртък ДПС сложи на масата нов обществен договор. Той не е просто свързан с конституционната реформа, която трябва да поправи дисбаланса в правосъдната система. Той трябва да уреди обществените отношения, функционалността и функционирането на различните власти.

Без да иска темата отвори Христо Иванов, който намекна от парламентарната трибуна, че Делян Пеевски трябва да излезе от комисията по конституционните въпроси. Въпросът за намесата във вътрешните дела и решения на парламентарните групи е най-чувствителният за всяка партия. Затова и отговорът не закъсня. Те вече не могат да бъдат морални съдници, това свърши, отговори Пеевски и припомни, че "Демократична България" имат и минало, и обвързаности. Всички ние, народните представители, имаме избиратели, които са ни изпратили в парламента и те трябва да бъдат еднакво уважавани, каза Пеевски. А Мустафа Карадайъ подчерта, че за да има консенсус за конституционната реформа, първо трябва да има диалог. И да се спазват две условия -

писаните правила да важат да всички и да се спазват от всички. А действащата конституция да не се нарушава.

Така за първи път в последните 30 години

ДПС извади пред скоби

базовия въпрос за отношенията между партиите. Няма ли разговори, които да прераснат в диалог, няма как да се постигне консенсус по нито един въпрос. Нито по дневния ред на хората, нито по конституционната реформа.

И първата стъпка за това, както учи още Русо, е доверието. В момента никой на никого не вярва. Двете коалиции във властта публично тръбят, че си нямат доверие, което роди етикетите "Кабинет с отвращение" и "Коалиция на омразата". Радев спъна редовния кабинет, оставяйки го още в първата минута без зам.-министри. Новата власт се готви да му отмъсти с разкрития за служебната. Опозицията не вярва на управляващите, хората - на политиците. В правосъдната система всеки е срещу всеки.

Новият обществен договор не предполага червени линии. Нито омраза и стигми. А отказ от лично и партийно его, от реваншизъм и амбиция за власт на всяка цена.

Не бъде ли постигнат в парламента, със сигурност ще бъде наложен силово - от избирателите на следващия вот, когато и да е той. Партиите влязоха в чистилището, голямото изкупление предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай