Вигенин се захваща с Македония и "Хизбулла"

Вигенин се захваща с Македония и "Хизбулла" | StandartNews.com

София. Новият министър на външните работи Кристиян Вигенин ще се заеме първо с отношенията на България с Македония. Той поясни пред Нова телевизия, че в Македония има процеси, които са проблемни и за Европейската комисия.
Не може обаче всичко да се сведе до договора за добросъседство, който София и Скопие трябва да подпишат, смята министърът на външните работи. „Трябва да разширим политическите и икономическите контакти. Това ще помогне за отпадане на част от проблемите, които не са толкова сложни, ще отнеме възможността на екстремисти и в двете държави да задават тона в отношенията", категоричен е Вигенин.

Външният министър държи да се запознае и с доказателствата за участието на „Хизбулла" в атентата в Бургас. „Единственото, което имахме, беше твърдението на двама министри, по-точно обоснованото предположение на вътрешния", коментира Кристиян Вигенин.

„Темата е важна. Още в понеделник ще има среща с представители на другите институции. Ще се запозная внимателно и с доклада. Трябва да разделим двете неща – не може решението за „Хизбулла" да се опира само на предполагаемата връзка на групировката с атентата у нас", заяви Вигенин, който не изключи възможността България да подкрепи европейските си партньори, ако има решение за включването на радикалната ливанска групировка в черния списък на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай