Вигенин: Проверяваме посолството в Бразилия

Оказа се, че е имало и други български граждани, които по подобен начин са били експулсирани от Бразилия и ние изобщо не сме разбрали, каза министърът

Вигенин: Проверяваме посолството в Бразилия | StandartNews.com

София. "Г-н Николов е бил изслушан от ръководството на Министерството на външните работи, въз основа на техния доклад аз реших да сезирам дисциплинарния съвет", съобщи външният министър Кристиан Вигенин в ефира на БНТ. Той коментира проверките, започнали в посолството ни в Бразилия след скандала с изненадващото експулсиране на Гълъбин Боевски.

"Ние научихме, че Боевски се завръща, от медиите. В нито един момент МВнР не е било информирано за това какво се случва с него. Нищо не обяснява факта, че 24 часа след получаването на информацията от затвора, където се е намирал Гълъбин Боевски, българските служби не са били уведомени", каза министърът на външните работи.

Той все още не е взел решение за съдбата на посланика ни в Бразилия Чавдар Николов.

"Ще проследя неговите действия като посланик, а какви са били мотивите му, е извън обхвата на министерството да прецени. Оказа се, че е имало и други български граждани, които по подобен начин са били експулсирани от Бразилия и ние изобщо не сме разбрали. В момента тече проверка, посолството ни в Бразилия по принцип беше селектирано за проверка от инспектората на Министерството на външните работи. Възможно е да има и системни грешки, за които се оказва, че аз самият като министър нося отговорност, без те да са резултат от моята работа", каза Вигенин. 

Българските власти са издали паспорт на Боевски, но това е станало с мотивите, че документ му е нужен, за да започне работа, обясни министърът. Той беше категоричен, че в случая с Боевски е виновен единствено посланикът, било е негова работа да бъде информиран и да информира министерството за случващото се. 

Вигенин опроверга слуховете, че външният министър в служебния кабинет Марин Райков е знаел за готвеното експулсиране и не е действал. "Г-н Райков не е бил информиран за това, няма никакви следи за комуникация от Бразилия до министерството на външните работи относно това, че Боевски се планира да бъде експулсиран", категоричен бе Кристиан Вигенин.

Министърът се обърна към българските дипломати в чужбина и изрази увереност, че подобни проблеми няма да се повтарят. "Мисля, че професионализмът в службите се връща и не допускам, че подобни случаи ще има занапред", каза той.

Кристиан Вигенин коментира случая с русото дете Мария, открито в ромски катун, и проблема с трафика на бебета към Гърция. Той каза, че работят по издаването на необходимите документи за връщането на Мария в България. "Криминалната страна на случая е от компетенциите на МВР", лаконичен бе той.

Относно бежанската криза министърът на външните работи заяви, че правителството взема всички възможни мерки за намаляване на притока и за настаняване на хората до произнасянето на съда по статута им на бежанци. "Телената ограда по границата с Турция е частично решение, тя няма да ги спре, но ще ограничи потока", обясни Вигенин. Там теренът е такъв, че имигрантите се виждат от служителите едва когато стигнат границата, а след поставянето на оградата те ще бъдат принудени да минават по видим участък, където навреме ще бъдат спирани от нашите служители в координация с турските граничари, обясни министърът.

"С Турция ще имаме общи действия, предстои да се уточнява техният характер", каза Вигенин. В южната ни съседка са потърсили убежище над 600 000 сирийци. "Те (Турция) не искат да се създава впечатление, че едва ли не Турция умишлено пропуска тези имигранти към ЕС", каза министърът. Престои подписване на споразумение за съвместно наблюдение на границата, съвместно патрулиране и други мерки. Вот на недоверие, дискусия или дебат за бежанците в парламента ще инициират ГЕРБ не е много ясно, каза Вигенин. Според него такъв дебат би бил полезен. "Нямам притеснения, част от констатациите ще бъдат, че предишното правителство не е направило достатъчно през последните години за предотвратяване на проблема с бежанците", смята той.

Нови избори или служебен кабинет без подкрепа от функциониращ парламент е най-лошото, което може да се случи в сегашната ситуация, смята Вигенин. "Лошото не е отминало, ситуацията все още е критична, въпреки взетите мерки за овладяване". Според него КСНС към президента е мястото, където съответните министри, председателите на политическите групи в парламента и службите да обсъдят проблема, "защото той е национален проблем, а не само на правителството и парламента".

Кристиан Вигенин коментира мораториума за продажба на земя с думите: "Надявам се, че ще остане един епизод в историята на парламента". Днес вицепремиерът Златанова ще ни информира какво следва за България от това решение, събират се и подписи за сезиране на конституционния съд, обясни той. "Ще ни гледат странно ако продължим да работим в тази посока. Това беше добър урок за парламента, че подобни решения трябва да се взимат след подробен анализ и не под влиянието на емоции", каза Вигенин.

Попитан за мнение относно проверката на протоколите от изборите в Турция, министърът каза: "Не съм наясно с резултатите, трябва да имаме предвид причините, които са довели до искането на такава проверка, следващия път, когато се организират избори, ще се постараем да няма подобни съмнения за нарушения".

Вигенин коментира и протестите в университетите. "Учуден съм от тези действия, те започнаха от недоволство на студенти срещу техен преодавател, член на Конституционния съд (бел. ред. проф. Димимтър Токушев, председател на КС). Това е пряка атака срещу свободата на КС. Не виждам пряка връзка заради решение на КС да се иска оставка на правителството", каза Вигенин. Той настоя политическите партии да не се възползват от искрения ентусиазъм на студентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай