Вигенин не иска да се драматизира с боядисания паметник

Вигенин не иска да се драматизира с боядисания паметник | StandartNews.com

Русе. Боядисването на Паметника на Съветската армия е нещо, което не би трябвало да се случва, но не бива случилото се да се драматизира прекалено. Това каза в Русе министърът на външните работи Кристиан Вигенин по повод розовото оцветяване на Паметника на съветската армия.

Министърът обясни, че ще се срещне с представители на руското посолство, за да обсъди с тях исканията им да бъдат заловени извършителите на деянието върху паметника. "Ще помислим какви са вариантите да бъде изпълнено тяхното искане да се гарантира, че такива неща няма да се случват в бъдеще. Аз лично не виждам конкретно решение", допълни още Вигенин.

Страната ни има ангажименти да поддържа тези паметници, каза министърът и увери, че няма да се отметне от тях. "Не става въпрос за политическа целесъобразност или политически момент. Оскверняването на паметник, независимо дали това изглежда оригинално или не чак толкова, е нещо, което не би следвало да се случва. Аз смятам също обаче, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавни мерки", продължи Вигенин.

"Искам да подчертая, че българската държава вече се е извинила за това и не е нужно това да се случва на всяка годишнина. Веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години. Държавата ни е преосмислила това, което е станало тогава, и не виждам защо трябва всяка година ние да се обясняваме какво и как се е случило и да се прави всъщност вътрешна политика от този въпрос. Защото за мен това се случи в предните дни". Това каза външният министър за повода паметникът да бъде оцветен в розово.

Преди два дена Паметникът на Съветската армия в столицата осъмна в розово. Това обаче не е първото му боядисване. Всички помнят преобразуването на войниците "В крак с времето" от преди месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай