Вигенин: България има уникален шанс за генерален секретар на ООН

Вигенин: България има уникален шанс за генерален секретар на ООН | StandartNews.com

Европейският съюз има два механизма за финансова помощ при бедствия, заяви външният министър

София. „До този момент източноевропейската група не е имала генерален секретар на ООН. Съществува нагласа да бъде подкрепен кандидат от тази група. Страната ни има уникален шанс. Не взимаме това решение просто така. Направени са немалко предварителни консултации. Те показаха, че на кандидатурата на госпожа Бокова се гледа доста благосклонно", заяви пред Дарик радио външният министър Кристиан Вигенин относно издигането на кандидатурата на България – Ирина Бокова, за генерален секретар на ООН.

„Има два механизма за помощ, които съществуват в Европейския съюз. Единият е Европейският механизъм за гражданска защита, който е с цел подпомагане за справяне със самото бедствие, а другият е Фонд „Солидарност" – предоставящ средства за справяне с последиците от такива бедствия", каза още Кристиан Вигенин.

„Тепърва ще уточним какви ще бъдат нашите искания за помощ от ЕС. В момента се оценяват последствията от наводненията. В зависимост от това какви са щетите и доколко ние бихме или не бихме могли да се справим с последиците, ще търсим такава помощ", допълни той. Министърът каза още, че до другата седмица ще са готови първите анализи и ще се прецени дали страната ни има нужда от такова съдействие.

Вигенин е участвал вчера в заседание на външните министри на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа, където България е била одобрена за кандидат да председателства организацията от юли 2015 г. Той каза, че всеки един от колегите му там е изразил съболезнования относно бедствията в страната ни и е предложил помощ при необходимост и допълни, че е получил обаждане и от външния министър на Израел, който е изразил готовност за съдействие.

„Хубаво е, че се научихме да си помагаме. Получихме информации от нашите посолства, че има българи, които са се свързали с тях с желание да помогнат на пострадалите от наводнението. Още в понеделник ще изпратим банкови сметки и ще предложим възможности българите в чужбина да съдействат на страната ни", заяви външният министър.

Относно наскоро предаденото председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество от България на Гърция г-н Вигенин коментира, че благодарение на организацията ние успяхме да засилим значително икономическото и търговското сътрудничество. Редица идеи са били предложени, като например Черноморския магистрален пръстен. „По време на председателството ни през последните шест месеца основен фокус бе реализирането на конкретни идеи, които да помогнат на страните да развият политиките си в различни сфери. Приносът на страната ни е, че за първи път в историята на организацията е включена нова тема като поле за сътрудничество – именно младежта и спорта. Другата сфера, по която е направена немалко, е тази на транспорта", каза още Вигенин и припомни, че България е председателствала и бизнес съвета, където са реализирани доста инициативи.

На журналистически въпрос за евентуална газова криза господин Вигенин отговори, че няма друга алтернатива, освен постигане на съгласие между Украйна и Русия. От преговорите, които се водят до момента, той смята, че съгласие ще бъде постигнато, имайки предвид и съдействие, което се оказва на Украйна от страна на ЕС.

Той подчерта също, че разговорите му с Израел и Кипър са с цел да се търсят варианти част от природния газ, която се добива там, да стига до България. По думите му това са повече възможности за доставка на газ.

Относно „Южен поток" господин Вигенин коментира, че проектът не е прекратен или отхвърлен, а временно са преустановени конкретните дейности на територията на страната ни, като очаква това да е за кратък период. „Активно тече диалогът с Европейската комисия. „Южен поток" е важен и за нас, и за Южна Европа. Подкрепата му сред страните членки на ЕС, които са по трасето на проекта, остава висока. Достатъчно ясни сигнали бяха дадени и от еврокомисаря Йотингер. Този проект ще го има, въпросът е да отговорим на европейските правила. Надявам се руската страна да прояви гъвкавост, защото, ако не го направим по правилата, ще бъде компрометиран самият проект", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай