Сряда,

Вигенин с ключов коментар за състоянието на коалицията

От: Агенция Стандарт -
933
Вигенин с ключов коментар за състоянието на коалицията
A
A
A

"Първо трябва да се постигнат условията за примирие в Украйна, а след това да се мисли за последващите стъпки. Да не се поставят предварително условия при преговорите между Москва и Киев. Едва ли можем да очакваме някакъв драматичен напредък и при третия кръг от преговори".

Тази прогноза направи пред БНР заместник-председателят на парламента и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин.

"Русия не успя с мълниеносната атака, както очакваше, и сега не е в чак толкова силна позиция. Тя не успя да убеди и собственото си население защо тази война е справедлива. ... Обяснението кой е прав в една война е много важно нещо, а струва ми се, че Путин не можа да го обясни и му става все по трудно, тъй като нещата се затягат", коментира той. 

По думите на Вигенин не може някой друг да избира посоката на развитие на една държава, освен нейните граждани:

"Това, което се случи през 2014 година в Украйна, започна от едно дребно събитие. Нека припомним как тръгна всичко. Започна от това, че едно договорено и предстоящо да бъде подписано споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС беше спряно от Янукович под натиска на Русия. Започнаха протести и стъпка по стъпка се получи онази ескалация. След събитията от 2014-а Крим премина под руски контрол, а Донбас - регионите на Донецк и Луганск - бяха извадени от политическия процес в Украйна и една голяма част от населението, което е с проруски симпатии, спря да участва в изборите в Украйна. Така се получи съществен превес на силите, които искат проевропейско развитие на страната. ... Изборите там преминаваха по всички правила. От гледна точка на ОССЕ изборите в Украйна са минавали по високи стандарти".  

Той коментира, че в Украйна има крайнодесни групировки, за съществуването на които има историческа обусловеност:

"Те се асоциират с борбата за независимост на Украйна от СССР. Колкото по-агресивно е отношението на Русия към Украйна, толкова по-голяма сила придобиват тези групировки".

В предаването "Неделя 150" заместник-председателят на парламента и депутат от "БСП за България" заяви категорично, че управляващата коалиция е стабилна:

"За БСП се налага да взема трудни решения, но да оставим България без правителство и парламент в тази ситуация е изключително безотговорно и ние сме готови да платим политическа цена, но страната да стои стабилно". 

Той изрази притеснение за разделението в българското общество:

"Да се търсят политически дивидент в тази ситуация е политическо мародерство във време на война. ... Трябва да дефинираме по-ясно кое е доброто за България в тази ситуация, да се опитаме да преведем заедно България през тази криза. ...  Сега всичко е непредвидимо".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички