Вежди: Станишев да не се упражнява с думите ми

Вежди: Станишев да не се упражнява с думите ми | StandartNews.com

София. Станишев да не се упражнява върху думи, извадени от контекста на мое емоционално изказване, защото от подмазване и сервилничене се облагодетелстваха кръгове около него. Това се казва в изявление на културния министър Вежди Рашидов в изявление, разпространено от пресцентъра на ведомството му. Писмото е по повод вчерашния призив на лидера на БСП Сергей Станишев Рашидов да посочи кои са хората, които са се облагодетелствали от подмазване покрай премиера Бойко Борисов.

В изявлението на министъра се казва още:

В една прочувствена и емоционална реч по повод откриването на обновения с близо 800 000 лева европейски пари Сатиричен театър казах, че благодаря на премиера Борисов за това, че в тежките години на криза винаги съм чувствал неговото рамо в подкрепа на културата. Казах, че аз не съм от тези, които се подмазват и блюдолизничат, за да си уредят живота, но въпреки това бюджетът на културата се увеличава всяка година, а усвоявайки по най-прецизен и бърз начин европейските пари, ние осигураваме още един бюджет за българската култура. Исках да кажа, че не съм от тези, които чрез подмазване си уреждат живота, а именно обратното – по време на тригодишния си мандат досега във финансов план аз съм понесъл само лични загуби, поради факта че не мога да работя и продавам своите скулптури и че усилията ми в Министерството на културата отнемат цялата ми жизнена енергия.

За съжаление, извадени от контекста и употребени в политически спекулации, думите ми бяха използвани от лидера на българските социалисти по нечестен и непочтен начин. Но понеже той ме попита и иска от мен да продължа и да кажа кои са тези, които чрез подмазване и блюдолизничене са си уредили живота, аз бих го направил и списъкът на облагодетелстваните по времето на Тройната коалиция би бил такъв, че той няма да изпита удоволствие да го прочете. И бих го направил отново по моя артистичен начин, защото освен министър, аз съм и артист.

Появяването на сервилни хора е синдром на всяка власт. Но тези, които се опитаха чрез подмазване и нечестно да си уредят живота при правителството на ГЕРБ, бяха освободени още при най-малкото съмнение за лично облагодетелстване. Така си отидоха заместник-министри, много чиновници от висшия и среден ешалон и за съжаление - и някои колеги министри. На всеки в кабинета, а и в общественото мнение на страната, е известно, че настоящият премиер проявява нулева търпимост към всеки, решил или опитал се да се облагодетелства от властта. Дори и най-малкото съмнение в лоялността ми към ГЕРБ и към министър-председателя са халюцинации на някой болен мозък, а този, който би могъл да си помисли такова нещо, не е в час. Аз съм министър на ГЕРБ.

Иначе с огромно удоволствие и с гордост приемам „похвалите” на г-н Станишев за това, че за разлика от времето на неговото управление, в Министерството на културата вече има дирекция за европейски проекти, и че досега се усвояват 120 милиона лева, като са ремонтирани голям брой училища, театри, музеи, работи успешно вече година и половина театралната реформа, разкриват се нови археологически находки. Ако това беше направено по времето на Станишев, то състоянието на материалната база на българската кутура шеше да е в пъти по-добро, но очевидно правителството на Станишев не се е интересувало от европейски пари, освен ако не може семейно да ги усвои или присвои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай